digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muftija Dudić u posjeti džematu Bošnjaka s Kosova u Cirihu

Autor: SANA – A.Sofić Maj 16, 2017 0

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 12.05.2017. godine, bio je u posjeti džematu Bošnjaka s Kosova u Cirihu. Srdačno dočekan klanjao je sa džematlijama koji neprestano ističu njegovu privrženost kosovskim Bošnjacima, čak i prije preuzimanja dužnosti muftije

 

Potom je uz učenje Kur'ana mladog Ensara Latifovića muftija Dudić održao predavanje. Kako kaže imam Muamer ef. Elezi, i pored brojnih poziva muftija je odlučio biti s Bošnjacima s Kosova. Obzirom da su uručene diplome FIS-a, da čini hizmet islamu i muslimanima, lično je efendiji Eleziju pred njegovim džematlijama uručio diplomu mastera teologije.

Atmosfera je bila prepuna emocija koju je dodatno upotpunio mladi Laltifović podsjećajući na Meku i Medinu što je, kaže muftija Dudić, prilika da oni koji su u mogućnosti te noći zanijete da budu gosti Allaha dž.š. Ponoseći se borbom za očuvanje bošnjačkog identiteta te noći je došao baš u ovaj džemat da bi sebe i sve ostale podsjetio, u danima kada se užurbano pripremamo da na dostojanstven način dočekamo Ramazan, zavirimo i u svoju dušu, jer iako smo se malo otuđili ili udaljili od pravog puta idealna je prilika da se podsjetimo da vjernik ne smije gubiti nadu u Allahovu milost. Ovo je vrijeme da se okrene nova stranica i počne novi način života. U ovom džematu uputio je dovu da se ukabuli hizmet za sve što čine za muslimane i gdje daleko od svoje zemlje iz koje su otišli jer su morali ovaj džemat im bude most za ulazak u Džennet.

Iman je nešto najvrijednije kod čovjeka, a iskreno, vjernici su oni kojima kada se spomene Allahovo ime njihova srca zatrepere. Teško, kaže Muftija, onom muslimanu koji ne osjeti ništa u svom srcu na spomen Allahova imena. Poručuje uvijek i na svakom mjestu: Oslonite se na Allaha.

Osobina vjernika je klanjanje namaza i dijeljenje zekata, podsjeća muftija Dudić. O tome kakve su nam porodice i iman treba voditi računa, a džemat je za to temeljna institucija, kaže između ostalog muftija Dudić u posebnoj atmosferi među džematlijama Bošnjaka s Kosova.

“Dok ne budete imali svoj džemat neće biti prosperiteta i onoliko koliko se izdvaja za svoju djecu treba izdvojiti za džemat. Sve u njega uloženo bit će sadaka. Sve što možemo mi iz Sandžaka, stojimo vam na raspolaganju” – poručio je predsjednik Mešihata.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine