digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izlet na Vlašić za polaznike mekteba

Autor: Muhamed Bilčević Maj 29, 2017 0

U subotu, 20. maja 2017. godine, polaznici mekteba Stranjani i Lokvine bili su na jednodnevnom izletu na planini Vlašić. Tom prilikom posjetili su džamiju na Kalibunaru gdje su od strane Alje ef. Cikotića upoznati sa osnovnim podacima o džematu i džamiji te su imali priliku obići prostorije u sklopu džamije koje se koriste za mektebsku nastavu i druge edukativne, kulturne i zabavne sadržaje.

Nakon nekoliko provedenih sati u igri i zabavi na čistom zraku planine Vlašić, polaznici su zajedno sa svojim muallimima krenili put Travnika gdje im je u Elči-Ibrahim pašinoj medresi nakon obavljenih podne i ikindije namaza upriličen kraći obilazak prostorija medrese. Muallimi su iskoristili priliku da im uz kratki historijat Medrese, prenesu najvažnije detalje o školovanju u medresama s posebnim naglasnom na interesovanja onih koji imaju namjeru svoje školovanje nastaviti u okviru ovakvih institucija.

Vrijeme provedeno u igri i zabavi, bilo je prožeto kratkim edukativnim sadržajima koji će nadamo se ostati u sjećanju polaznicima mekteba, a nakon obilaska Medrese polaznici su se družili na poznatoj turističkoj atrakciji Plavih voda.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine