digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

B. Dubica: Mektebski iftar obradovao mališane na početku Ramazana

Autor: Nedim Botić Maj 30, 2017 0

U nedjelju, 28. maja, je u Bosanskoj Dubici organizovan Mektebski iftar na koji su pozvani polaznici koji pohađaju mekteb Gradske džamije.

 

Njihov muallim, mr. Safet ef. Beganović, je želio da nagradi njihov redovan dolazak i učenje, ali i da praktično primjene naučeno i okuse slast ramazanske atmosfere i druženja. Mekteblije dolaze na dnevne vaktove, mukabelu i teraviju, a poseban vid ibadeta učenici imaju priliku da kroz iftar sa svojim muallimom osjete čari Ramazana. Mektebski iftar je ujedno i čestitka pred Ramazan uz želju da se i ubuduće družimo i vrijedno učimo o našoj vjeri.

Planirano je da se u održi još nekoliko sličnih iftara, za koji postoji podrška dobrih ljudi, kao i roditelja. Ovo je još jedan u nizu projekata koje je MIZ B. Dubica na čelu sa glavnim imamom, Safetom Beganovićem, pokrenuo za polju rada sa omladinom.

Izdvajamo projekte Omladinske biblioteke i čitaone Mehmed Spahić, gdje se omladina okuplja i uči u hajirli atmosferi; školska priredba 'Muhammed, a.s., - najbolji učitelj', koja se svake godine priređuje u OŠ Sveti Sava i jedina takve vrste u manjem entitetu; Dječiji kurban – projekat u kojem mektebska djeca sakupljaju novac u zajedničku kasu i tokom Kurban bajrama kupuju i podijele vlastiti kurban; Dan otvorenih vrata džamije, koji se održava svake godine pred nastupanje Ramazana, a sa ciljem međureligijskog dijaloga i suživota sa sugrađanima druge nacionalnosti.

Sve su to koraci koji imaju za cilj očuvanje nacionalnog i vjerskog identiteta među povratnicima, širenje ljubavi, sloge i tolerancije, te odgoj mladih na pravim vrijednostima i njihov razvoj u društveno korisne osobe.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine