digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Posjeta muftije Dedovića Livnu i Glamoču

Autor: Ale Kamber Juni 01, 2017 0

Ramazansko vrijeme je vrijeme nad vremenima

U utorak, 30.maja 2017.godine, baš na kad su se navršile dvije godine od prerane i iznennadne smrti ing. Alije Smajića, graditelja centralne livanjske džamije Ćurčinice u današnjim gabaritima, muftija mostarski, Salem ef.Dedović, sa saradnicima je u utorak navečer posjetio Livno gdje je iftario i sa saradnicima i livanjskim džematlijama akšam namaz klanjao, a potom u Ćurčinici, nakon teravih namaza, održao zapaženo kraće ramazansko izlaganje.  Muftija je podsjetio Livnjake da je kao svoje prvo ramazansko gostovanje odabrao Livno i Glamoč kojeg je planirao posjetiti u srijedu, 31.maja, te noćiti i u Glamoču, dok je posjetu Tomislavgradu planirao u nekom drugom terminu.

-Ramazansko vrijeme je vrijeme nad vremenima, vrijeme mira i mirenja, prvenstveno sa samim sobom, a onda i sa ostalim ljudima i ukupnim okruženjem. Ramazan je vrijeme preporoda našeg bića, vrijeme kad naš jezik i svi drugi organi miruju, kad srca naša miruju u Svijetu i u ovoj našoj prelijepoj zemlji, kao Božjem daru. A, ova zemlja ima smisla samo sa ljudima u njoj. No, svjedoci smo sve vešćeg iseljavanja i napuštanja ove ljepote. Ne iseljavaju samo oni koji nemaju ovdje šansu, već i oni koji hrle za više, koji za kratko žele postići mnogo. A to teško ide. I ranije se imanje stjecalo i njegovalo generacijama. Ne cvjetaju ruže ni vani kako se ponekad čini. Tek kad vidimo šta je tamo, spoznamo šta je ovamo i šta smo ostavili. Draga braćo i sestre, ne smijemo olako odlaziti i napuštati naša ognjišta, kulturu, običaje i svu ovu ljepotu koju nam je Bog dao“, poručio je, između ostalog, muftija Dedović vjernicima u livanjskoj Ćurčinici, među kojima je bilo i pristiglih Duvnjaka i Glamočana.

-Mjesec ramazan je mjesec u kojem još češće, nego uobičajeno,  prizivamo Allaha dž.š. da nam se smiluje, da nas uputi i zaštiti, te nagradi za dobra djela. Prizivanje Uzvišenog Stvoritelja djeluje kao okrepa, kao lijek za vjerničke duše. Allah dž.š. poziva ljude da žive u miru i međusobnom uvažavanju, posebno u mjesecu ramazanu, da budu bliži jedan drugome, da se džematski i kolektivistički odnose, da budu socijalna bića, kao što u biti i jesu, ali na žalost, nerijetko sve manje, zbog zaokupljenošu materijalnim i ličnim. Ramazan je mjesec kad se po tom pitanju trebamo preispitati, smanjiti trku i međusobno približiti. Smiriti. Jer, poznato je, Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne promijeni. A, Allah nas je obdario razumom, snagom i vještinama da to, uz Njegovu pomoć,  možemo ako hoćemo. Djelovati u tom pogledu naročito je poželjno u ramazanu kao vremenu nad vremenima“, pojasnio je muftija Dedović, čestitajući vjernicima ramazan.

Da se ne zaboravi

Muftija  Dedović nije mogao znati da je baš na dan kad se obraćao livanjskim džematlijama (30. maj) bila godišnjica prerane smrti ing.Alije Smajića iz zavidovićke Reke, čija je firma gradila Ćurčinicu u današnjim gabaritima, nakon njenog rušenja 1994.godine (samo 5 dana nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma!) a, na to nisu posjetili ni iz MIZ Livno, pa je ovo prilika da se Livnjaci prisjete čovjeka koji je gradeći Ćurčinicu govorio „da ne bi žalio umrijeti samo da je do kraja završi“. To se i dogodilo. U 58. godini umro je 30.maja 2015.godine, godinu nakon njenog otvaranja i proklanjavanja. Preselio je ostavivši za sobom svoje životno djelo-Ćurčinicu. Bejtullah u srcu Livna. Bijelu ljepoticu čije je dizanje iz pepela pozdravila i podržala i livanjska katolička crkva na čelu sa tadašnjim gvardijanom, fra Miroslavom Ištukom, koji je i prisustvovao njenom otvaranju održavši, po mnogima i najzapaženiju besjedu u džamiji Ćurčinici, ustvrdivši da je ona i katolička, i njegova.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine