digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

BiH je uvijek imala dobrih vrijednih i čestitih ljudi

Autor: Eset MURAČEVIĆ Juni 01, 2017 0

U vogošćanskoj džamiji u Svrakama organizovano učenje mevluda

U sklopu priprema za nastupajući mjesec Ramazan, Džematski odbor Semizovac, u nedelju, 21.maja 2017.godine,  organizovo je u vogošćanskoj džamiji  u  Svrakama, učenje Mevluda čime je na svečan način obilježen i završetak rekonstrukcije ove džamije. Mevlud su proučili imami Medžlisa Islmske zajednice Sarajevo, a  u okviru programa, prigodno  predavanje održao je glavni  imam Medžilsa Islamske zajednice Sarajevo  Dr. Ferid ef. Dautović.

-Džamija u Svrakama sagrađena je 1979.godine i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995.godine, miniranjem od strane agresora, totalno je porušena, kaže haddži Ibrahim Kerla, jedan od članova Džematskog odbora Semizovac. Po reintegraciji dijela Vogošće u prostor Federacije BiH 1996. godine, uz pomoć Visokog saudijskog komiteta uspjerli smo da je obnovimo. No, zbog žurbe u sanaciji kvalitet radova nije bio na zadovoljavajućem nivou te se nametala potreba za njenom dodatnom  rekonstrukcijom. Prije dvije godine odlučili smo  se na taj korak. Ovo što danas vidimo jeste rezultat rada džematskog odbora i svih džematlija koji su svojim prilozima pomogli da izvršimo kompletnu rekonstrukciju džamije. Krov je promijenjen. Skinut je četverovodni krov i postavljene četirii kupole. Unutrašnjost objekta je potpuno renovirana. Izbačeno je stepenište kojim se sada sa vana ulazi u poseban dio za žene, urađena fasada sa termoizolacijom čime je poboljšano zagrijevanje prostora, uredili smo okolinu oko džamije, sredili objekat gasulhane... Naravno, nećemo stati na ovome. Planiramo da tokom ovog ljeta, ispred objekta, izgradimo jedan šadrvan čime ćemo dobiti vanjsku abdeshanu i jednu finu fontanu koja će krasiti  dvorište džamije. Također, naš komšija je uvakufio dio svog zemljišta kako bi proširili prostor  ispred ulaza u džamiju... Sve u svemu imamo jedan lijep objekat koji može zadovoljiti sadašnje potrebe džematlija, ali i dovoljno prostora da u doglednoj budućnosti, neke nove generacije, mogu, po potrebi,  proširivati džamiju i graditi druge sadržaje. Najvažnije je to da ima onih koji će dolaziti ovdje i širiti pozitivne vrijednosti među ljudima.

      -Ono što je bitno kazati jeste to da je naša zemlja Bosna i Hercegovina uvijek imala čestitih, dobrih i vrijednih ljudi, ljudi koji su njegovali vrijednosti Islama, a neke od njihovih odlika jesu upravo gradnja, održavanje, rekonstrukcija i posjećivanje džamija, kaže Bego Selimović, predsjednik građevinskog odbora za rekonstrukciju džamije u Svrakama. Mi danas u vogošćanskoj Mjesnoj zajednici Svrake krunišemo jedno plemenito djelo. Ostvario se naš san da sve poslove oko rekonstrukcije ovog objekta završimo do ovogodišnjeg mjeseca Ramazana. Ulazimo danas u našu funkcionalniju, ljepšu i uređeniju džamiju, imamo bolji i ugodniji ambijent za zadovoljavanje svojih vjerskih potreba. Mnoge džamije imale su i imale svoje donatore koji su ih gradili od temelja do krova. Ono što karakteriše rekonstrukciju ove džamije jeste to da  su polovinu, od ukupno  150.000 konvertibilnih maraka, obezbijedile same džematlije. Svojim prilozima, svojim učešćem, svojim sitnim i krupnijim novčanim prilozima pokazali su da je ovaj objekat uistinu njihov te vjerujem kako će je oni znati održavati i posjećivati. Pored džematlija u finansijskom, materijalnom i svakom  drugom pogledu imali smo nesebičnu pomoć Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo kao investitora i općine Vogošća.

       -Hvala dragom Allahu dž. š. koji nam je podario ovu radost da prije mubarek mjeseca Ramazan šerifa  obavljamo namaze u ljepšem, ugodnijem i boljem objektu nego što je bio do sada, kaže Alija ef Buljubašić, imam džamije u Svrakama. Oni koji padaju Allahu dž.š. na sedždu, koji ulaze u njegove kuće, sada u lijepom i ugodnom  ambijentu mogu uživati u  ljepoti ibadeta. Mi trebamo kroz naše djelovanje, cijeli naš život, oblačenje, naš govor i naše pokrete i svemu drugom što budemo radili pokazivati ljepotu i veličinu Islama i svoju ljubav prema  Allahu dž.š. i njegovom Poslaniku. Ovakvi objekti i ovakva druženja tu ljubav još više  pojačpavaju. Željeli smo ovom Mevludskom svečanosti dati jedan impuls svima nama da bolje, spremnije i jače dočekamo nama najdražeg gosta i da svoje duše osvježimo i napojimo snagom sa kojom ćemo lakše ispostiti Ramazanb i snažnije se veseliti Bajramu nakon njega.

       -Na ovom prostoru tokom agresije na našu zemlju Bosni i Hercegovinu 1992.-1995. godine desio se strašan zločin nad Bošnjacima, rekao je doktor Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Agresori su miniranjem do temelja porušili ovu džamiju i ubili njenog imama Hasiba ef Ramića i kompletnu njegovu porodicu, suprugu i četvero djece. Vrijedne džematlije, po povratku nakon rata,  uspjele su obnoviti svoju džamiju koja je zadovoljavala njihove tadašnje potrebe. Kako se širio ovaj kraj rasla je potreba o njenom proširenju i rekonstrukciji kako bi džematlije dobili bolji i uslovniji prostor za obavljanje namaza, mektebsku nastavu.... Na neki način  rekonstruisani objekat je dar džematlijama pred mjesec Ramazan, objekat koji će biti mjesto u kojem će se ljudi  družiti, u kojem će širiti dobro, ljubav, suosjećanja sa drugima i koji će, kao i sve druge džamioje, biti mjesto našeg susretanja, mjesto iz kojeg ćemo širiti ljubav, mir, sreću i zadovoljstvo. Ramazan je posebna prilika u kojoj duhovno trebamo biti snažniji i jači i trebamo da postignemo jednu zavidnu razinu koja će nam pomoći da se oslobodimo i nekih  naših  poteškoća sa kojima se susrećemo, da budemo još bolji ljudi.

Mevludska svečanost bila je prilika da se onima koju su dali najveći doprinos u rekonstrukciji džamije uruče prtigodne Vakufname. Neki od dobitnika su: Hadži Ibrahim Kerla, Dr. Zuhdija Hasanović, Ismet Čekić, Rešad Džindo, Remzija Selimović, Fikret Kurtović..., dok će Zahvalnice općini Vogošća i firmi „Jedileri“ biti uručene naknadno.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine