digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Omladinski iftar pod Starim mostom premašio sva očekivanja

Info-servisa za mlade Medžlisa islamske zajednice Mostar sinoć je na platou ispod Starog mosta priredio treći po redu tradicionalni iftar za mlade grada Mostara. Radost zajedničkog iftra s njima su podijelili i njihovi gosti, prijatelji iz Konjica, Jablanice, Prozora, Stoca, Čapljine, Sarajeva i nekoliko gradova iz Srednje Bosne.

Arnel Demirović koordinator Info servisa nije mogao sakriti oduševljenje prekrasnom atmosferom u jednom od najčarobnijih dijelova Bosne i Hercegovine istaknuvši kako je ovo samo jedan od povoda da nastave sa organizacijom zajedničkih iftara ne samo za svoje aktiviste već i za druge starosne strukture u mostarskim džematima.

„Raduje me da imamo značajnu podršku i drugih muftijstava u Bosni i Hercegovini. Posebno bih se zahvalio predsjedniku studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu koji su večeras sa nama“, rekao je Demirović. Dodao je kako nisu očekivali toliko veliki odziv mladih. Pripremili su 600 iftara a na javni poziv upućen putem medija odazvalo se njih skoro hiljadu. „U svakom slučaju taj gest doživljavamo kao podršku mladim Mostara i našeg Info servisa i Unije studenta Univerziteta „Džemal Bijedić“, istakao je.

Đani Pajić iz Info servisa za mlade među ciljeve organiziranja iftara pod Starim mostom svrstao je značaj i važnost održanja kontinuiteta tradicije, izgradnju generacijske solidarnosti i spremnosti da mladi ljudi dijele radost ramazanskog susretanja i iftarskog bereketa u pogotovo u prepoznatljivom ambijentu stare jezgre Mostara.

Podsjetivši na suštinska značenja posta i iftara glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić istakao je da bogobojaznost vidno pomaže razumijevanju drugog i drugačijeg i izgradnji zajedničkih općih životnih vrijednosti.

„Nadam se da će ova slika večeras ispod Starog mosta, u gradu vakufa, gradu ljepote na dosljedan način poslati našoj bosanko-hercegovačkoj javnosti poruku mira. Ovo je jedan od vidova čuvanja prijateljstva, mira i spasa čemu nas islam i uči. Nadam se da ćemo ovu prelijepu sliku zajedništva poslati i izvan Bosne i Hercegovine“, poručio je ef. Cikotić. U kratkom iftarskom programu Ema Jazvin uz pratnju gitariste Ervina Pehlića interpretirala je dvije ilahije. Program iftara završen je zajedničkim klanjanjem akšam namaza na serpentinama uz obale Neretve.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine