digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Veliki iftar na Trgu Slobode: Poruka ramazanske radosti iz Tuzle

Autor: Elmedina Osmić Brzović Juni 04, 2017 0

Osmi dan ramazana, u subotu 03. juna, na tuzlanskom Trgu Slobode upriličen je veliki iftar u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Iftar je održan uz podršku Grada Tuzle, Vlade TK, udruženja, organizacija, privrednih subjekata i pojedinaca sa područja Tuzle, a istom je prisustvovalo oko 2000 osoba.

Velikom iftaru na Trgu Slobode prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, hfz. Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Tuzla, predsjednik tuzlanskoga Medžlisa – Hasan ef. Spahić, premijer Vlade TK Bego Gutić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, kao i predstavnici vjerskog, kulturnog , političkog i javnog života Tuzle.

Tuzla po ovom iftaru postaje prepoznatljiva, te je ovo još jednom bila prilika da se zajedničkim okončanjem posta, iftarom, dovom i druženjem pošalje jedinstvena poruka ramazanske radosti i jedinstva u ovom gradu.

Glavni imam hfz. Ahmed ef. Huskanović se zahvalio svima koji su svojim dolaskom uljepšali ovu večer. Zahvalio se i svima koji su pomogli realizaciju velikog iftara uz dovu da budu nagrađeni za svoj trud. Hfz. Huskanović se posebno zahvalio imamima, uposlenicima tuzlanskog Medžlisa i džematlijama, kao i aktivistima koji su vrijedno radili i ponijeli veliki teret pripreme i organizacije ovog velikog iftara.

-Drago mi je da smo večeras iz Tuzle poslali poruku radosti, radosti koju želimo dijeliti sa svim građanima Tuzle, kao i sa svim ljudima koji čine dobro za Zajednicu i zalažu se za dobro - istakao je hfz. Huskanović.

Prisutnima se u ime Vlade TK, koja je zajedno sa svojim resornim ministarstvima podržala realizaciju velikog iftara, obratio premijer TK Bego Gutić.

Radost velikog iftara na Trgu Slobode podijelio je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ibadet posta je naše veliko dobro

Prisutnima na Trgu Slobode obratio se i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

- Zahvalni smo Allahu dž.š. na dobrima, na blagodatima, općenito, posebno u ovom mjesecu ramazanu. Ovo je doživljaj koji ćemo pamtiti, posebno se nadamo da će ga pamtiti ova mnogobrojna djeca koja su s nama došla. Velika je čast poselamiti vas u povodu ovog iftara, u ovolikom broju. Svima vam se zahvaljujemo što ste nenadmašnu ljepotu porodičnog iftara prenijeli ovdje na ovo mjesto. Mi smo večeras jedna velika porodica koja je zajedno iftarila u ovom gradu, na ovom trgu - kazao je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović je dodao da je ramazan jedno veliko svjetlo koje je obasjalo zemlju, ljude, njihove duše i njihova srca. Veličina ovog mjeseca položena je na ibadetima koje obavljamo. Ibadet posta je naše veliko dobro. Post je najpotpunija mogućnost da se preispitamo i popravimo. Post je naša sloboda, naša borba i naš uspjeh. Ljepota i radost iftara je u uspjehu nakon posta. Svaki postač nakon posta je veliki pobjednik jer je on brana između naših duša i prohtjeva - istakao je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović je ovom prilikom svečano otvorio manifestaciju "Ramazan u Bosni" . Manifestacija čiji organizatori su Muftijstvo tuzlansko, Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa u Tuzli će trajati šest večeri, od 3. do 5. i od 15. do 17. juna ove godine.

Raznovrstan program i eminentni gosti doprinijet će da se na poseban način osjeti, čuje i doživi ramazanska atmosfera u srcu Tuzle.

U prediftarskom dijelu programa sve koji su prisustvovali velikom iftaru izvedbama nekoliko ilahija počastio je Armin Muzaferija, dok je uvodno ašere proučio Nihad ef. Ibrišević.

Prva ramazanska noć u okviru manifestacije "Ramazan u Bosni" upriličena je u subotu, 03. juna, poslije teravih namaza na sceni na Trgu Slobode.Prigodno predavanje održao je glavni imam hfz. Ahmed ef. Huskanović govoreći na temu "Džemat, zajednica, institucija kao preduslov uspjeha". Za muzički dio programa bio je zadužen Armin Muzaferija, dok je moderator prve ramazanske večeri bio Esmir ef. Hasanović.

Ramazan pored individualne dimenzije i ličnog doživljaja ibadeta ima i društvenu dimenziju koja se ogleda u solidarnosti sa drugima, pojačanom činjenju dobročinstva, jačanju i poboljšanju međuljudskih odnosa što je zahtjev islama općenito, a i aktuelnog trenutka.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine