digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Iftar u Carevoj džamiji u Nevesinju

Autor: H. Eminović Juni 12, 2017 0

U mubarke večeri Lejletu-l-Bedr mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović priredio je zajednički iftar u Carevoj džamiji u Nevesinju. Iftaru su pored povratnika prisustvovali raseljeniji Bošnjaci Nevesinja, predstavnici javnog, društvenog i političkog života u Hercegovini

U znak poštovanja i izraza dobrih međureligijskih odnosa u ovom malom hercegovačkom gradiću u svojstvu izaslanika Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog vladike Grigorija radost iftara sa prisutnima podijelio je i sveštenik Srpske pravoslavne crkve Mladen Čalija, paroh na području gornjeg nevesinjskog polja. On je čestitao ramazan svim vjernicima istaknušvu kako mu je neobično drago da se u Nevesinju obnavljaju džamije, što njihova obnova grad čini ljepšim, što se na taj način izgrađuju bolje i čvršće veze suživota. „ Muftija je naš drag gost kad nam god dođe . Drago nam je što ima odličnu saradnju sa vladikom Grigorijem čije vam pozdrave i večeras prenosim“, kazao je Čalija. 

Između akšama namaza i teravije mostarski imami proučili su mevlud u povodu Lejletu-l-Bedra. „Čini mi se da je bilo najinspirativnije da večeras na dan Bedra budemo ovdje i da odavde iz Nevesinja pošaljemo poruku da je ramazan okupio zajednicu vjernika muslimana, preporodio ih, osnažio ih, zbližio ih i unio toplinu, nadu i vjeru u sebe i pokazao da ova zajednica ima snagu i sposobnost da se okuplja, osnažuje i da čuva svoje simbole. Ova džamije je simbol, ne samo muslimana u Nevesinju već  simbol i čitavog kulturnog i duhovnog života Bošnjaka Hercegovine kroz burnu prošlost“, istakao je muftija Dedović.

Pojašnjavajući historijske kontekste muftija je podsjetio na činjenice da je i Safvet-beg Bašagić u ovoj džamiji učio prve harfe, recitirao slavne stihove Kaside i Burde, odu spjevanu u čast Muhameda a.s. Akcentirao je važnost očuvanja tradicije i traganja za savremenim naučnim dostignućima jer se na taj način izražava ljubav i prema islamu i ljubav prema rodnom kraju. Stavove je ilustrirao činjenicom da je i Safvet beg Bašagić, vrsni poznavalac prošlosti Bosne i Bošnjaka, bio i prvi doktor nauka na prestižnim evropskim univerzitetima. „Od slavne prošlosti se ne može živiti ali ona može biti inspiracija novoj generaciji da zna za svoje pretke. Bašagić je sretno spojio istok i zapad. Bio je svjestan svog islamskog nasljeđa, ali je bio i svjestan vremena koje dolazi, tekovina savremene civilizacije. Trebalo je napraviti sponu između njih. Mi u ovom vremenu, na mjestu gdje živimo, imamo tu privilegiju i priliku da znamo i istok i zapad, da baštinimo i jedno i drugo. Mi smo autohtoni evropski muslimani sa svojim islamskim identitetom i to treba s ponosom isticati“, akcentirao je muftija Dedović.

U povodu završetka radova na obnovi imamskog stana i upravne zgrade Medžlisa IZ-e Nevesinje, čiji su radovi završeni pred ramazan, muftija je pozvao sve Nevesinjce, ljude dobre volje da pomognu imamu Mehmed ef. Čopelju da te prostorije dostojno opremi kako bi što prije profunkcionirale u punom kapacitetu.  „Mjesto našeg imama je ovdje u čaršiji, da bude ovdje i da ovdje obitava. Mislim da smo na najljepši način otvorili proces da on stalno bude s vama i vi s njim“, rekao je muftija. Na kraju je Mehmed ef. Čopelju uručio skromnu novčanu pomoć, naglasivši da to nalažu  običaju i adeti. Tokom programa okupljenim vjernicima obratili su se još nevesinjski imam Mehmed ef. Čopelj i Suljo ef. Cikotić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine