digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Predstavnici Islamske zajednice na iftaru u Bosanskoj Gradišci

Autor: R. Senad Juni 12, 2017 0

U nedjelju, 11 .juna  2017. godine,  odnosno 16. dana ramazana u džematu Tekija, Medzlis IZ Bosanska Gradiška bilo je uistinu svečano. Naime, Medžlis IZ Bosanska Gradiska u saradnji sa džematom Tekija priredio je iftar za brojne džematlije i drage goste.

Prije iftara svečano je otvoren šadrvan, kojeg su džematlije Tekije i brojni donatori izgradili svojim sredstvima, a koji je koštao oko 30.000  KM. Šadrvan je jedinstven na ovim prostorima i izgrađen je  u stilu džamije Tekija a  izgrađen  od  materijala  mesinga.  Prije presijecanja svečane vrpce prisutnima su se obratili gosti čestitajući na ovom hairli djelu koji će služiti svima koji budu dolazili i prolazili pokraj džamije da u miru i rahatluku odmore i uživaju u ljepoti i okruženju koje donosi i pruža kompleks džamije Tekija.

Šadrvan su svečano otvorili:  mr. Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove pri Rijasetu IZ u BiH, dr. Osman ef. Kozlic, muftija banjalučki, mr. Ramiz Salkic, potpredsjednik entiteta RS, i prof. Feriz ef. Makic, imam dzamije Tekija uz prisustvo brojnih džematlija.

Nakon otvorenja šadrvana, gostima, kao i džematlijama priređen je zajednički  iftar u sali u prostorijama džamije Tekija. Stotinu dzematlija odazvalo se zajedničkom iftaru, a kojeg je priredio Medzlis IZ Bosanska Gradiška zajedno sa džematom Tekija.

Nakon zajedničkog iftara u raskošnoj i ugodnoj džamiji Tekija, dzematlijama iz svih džemata Bosanske Gradiške obratili su se predstavnici Islamske zajednice. Feriz ef. Makić, poselamio je jos jednom goste i prisutne i zaželio  da se svi lijepo osjećaju u ovoj džamiji.

Na početku se obratio muftija banjalucki dr. Osman Kozlić. Izražavajući svoje zadovoljstvo prisustvom u Medžlisu Bosanska Gradiska, kao i džematu Tekija, muftija se posebno osvrnuo na poruke a koje nosi sa sobom mubarek noć Bedr. U jedinstvu je snaga muslimana i Bedra. Tako treba da bude i snaga u jedinstvu muslimana Bošnjaka posebno u ovim dijelovima Bosne I Hercegovine. Muftija je nadahnuto govorio o porukama Bedra, navodeći niz primjera iz života ashaba, kao i Muhammeda a.s.

Nakon muftije, prisutnima se obratio mr. Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH. Između ostalog Abdibegovic je kazao, da su on i muftija mogli biti večeras sa muslimanima Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća, Mostara, kao I Banjaluke, ali željom i srdačnim pozivom muslimana sa obale Save radosni smo došli  posjetiti Bosansku Gradisku i muslimane koji žive ovdje. Vi ste jedna suzna vjernička duša, koja dovi i čuva žišku islama na ulazu u našu domovinu. Vama je sve bilo porušeno bez metaka i granata, ali vi ste jačinom svoga imana i vjere uspjeli obnoviti sve sto je porušeno, i mi vam se na tome divimo i puno zahvaljujemo. I ovaj put vam donosim selame našeg uvaženog Reisu-l-uleme  dr. Husein ef. Kavazovića. Džematlije su sa pažnjom slušale vazu nasihat mr. Abdibegovića, koji nije mogao  a da ne spomene i velikog gaziju Gaib efendiju, koji leži pokraj ove džamije i čuva granice ove države.

Nakon obraćanja prisutnih gostiju, zajednički je obavljen teravih-namaz, kao i nafila. Muslimani Bosanske Gradiske  počašćeni gostima iz  dragih krajeva, ovim su evocirali  uspomene na Bedr, sjećajući se prošlosti ashaba i djela našeg devletlije Muhammeda a.s.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine