digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tuzla: Ramazanske aktivnosti Asocijacije žena Medžlisa Tuzla

Autor: elmedina Osmić Brzović Juni 12, 2017 0

Asocijacija žena Medžlisa Tuzla započela je svoje aktivnosti prije tačno osam godina. Prve aktivnosti koje su realizovale bile su ramazanske aktivnosti 2009. godine. Od tada do danas rad i aktivnosti Asocijacije je prošao različita organizacijska unaprijeđenja i promjene. Realizovan je niz aktivnosti po kojima je  Asocijacija prepoznatljiva širokom auditorijumu, a aktivnosti kojima se uvijek pristupa s posebnim pažnjom su ramazanske aktivnosti.

 

Iftari kao simbol zajedništva

Na samom početku ramazana upriličen je iftar za sve polaznice i djecu koji pohađaju programe Škole Kur'ana za žene Asocijacije žena Medžlisa Tuzla. Iftaru je prisustvovalo oko 220 postača.

– Ovo je prvi put da organizujemo iftar za naše polaznice u ovolikom broju. Te se ovom prilikom želimo posebno zahvaliti našim donatorima koji su svesrdno podržali održavanje ovog iftara – ističu iz Asocijacije.

Organizaciju iftara podžali su MFS-EMMAUS i Svjetska Asocijacija Muslimanske Omladine “WAMY-NEDWE”.

U petak, 09.juna upriličen tradicionalni iftar za koordinatorice tuzlanskih džemata, njihove zamjenice, uposlenice Medžlis Tuzla. Iftaru su prisustvovale i članice izvršnog tima i portala Asocijacije. Još jedno lijepo ramazansko druženje koje je postalo redovna aktivnost u ovom mubarek mjesecu.

Ciklus ramazanskih predavanja za žene

U okviru ramazanskih aktivnosti Asocijacija žena već petu godinu zaredom organizuje ciklus ramazanskih predavanja za žene. Predavanja se realizuju u tuzlanskim džematima, a u saradnj muallimama i vjeroučiteljicama. Predavanja su dosada održana u džematima Grabovica, Moluhe, Jalska džamija, Krojčica, Hukići, Donji Čaklovići, Vikaljska džamija, a do kraja ramazana planirana je posjeta i predavanja u džematima Dobrnja i Hadžijska džamija.

Ramazanska solidarnost

Svakog mjeseca polaznice Škole Kur'ana za žene prouče hatmu koju u Čaršijskoj džamiji, nakon mimohoda u organizaciji žena i majki Srebrenice, jedanaestog dana u mjesecu predaju pred duše šehida naše domovine. U nedjelju, 11. juna džematlijke Hadžijske džamije bile su podrška majkama Srebrenice na njihovom mimohodu. Ovom prilikom naše džematlijke iz pomenutog džemata su predale hatmu pred duše šehida, a aktivnost je realizovane pod rukovodstvom koordinatorice Mediha Abd El Rahman.

I ove godine Asocijacija žena organizira redovnu ramazansku aktivnost u kojoj će posjetiti Dom penzionera, prirediti iftar za sve poštače u ovom Domu, a nekoliko dana prije Bajrama sve korisnike u Domu će obradovati prigodnim bajramskim hedijama.

Ovu aktivnost redovno podrže naše koordinatorice, džematlijke i građanke Tuzle. A onaj osmijeh i stisak ruke korisnika u Domu nam daje snage da istrajavamo u ovoj aktivnosti po kojoj smo postale prepoznatljive – dodaju iz Asocijacije žena tuzlanskog medžlisa.

U tuzlanskim džematima se tradicionalno uče mukabele za žene, priređuju iftari za džematlijke, druženja i prigodni programi.

Vrijedi napomenuti da je rad sa ženskim dijelom džemata na području ovog medžlisa itekako napredovao, glavni imam hfz. Ahmed ef. Huskanović i predsjednica Asocijacije Elmedina Osmić Brzović, tuzlanski imami i koordinatorice pri džematima zajedničkim snagama grade jednu aktivnu mrežu koja bilježi izuzetne rezultate na poljima edukacije, brige, solidarnosti i činjenja dobra za dobrobit svih nas i naše zajednice.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine