digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Visoko: Program u Hanovima

Autor: B.Z. Juni 14, 2017 0

Lejletu-l- Bedr obilježen u Hanovima kao centralna manifestacija MIZ Visoko

11.06.2017/ 16.Ramazana 1438. H. g. Nakon teravih-namaza u džamiji Islamskog centra u Hanovima, obilježena je manifestacija u povodu LEJLETU-L-BEDRA, kao centralna manifestacija medžlisa Islamske zajednice Visoko.

Naime, MIZ-e Visoko već nekoliko godina za Lejletu-l-bedr i Njeno obilježavanje odabire Hanove za lokaciju, i zadužuje organizacijski imama Behaiju ef. Zeherovića i Upravu Islamskog centra u Hanovima na ćelu sa glavnim imamom Ibrahim ef. Hadžićem, da ponesu teret centralnog dešavanja na nivou Medžlisa za ovu mubarek-noć. Tako da na ovakav veliki izazov valjalo je odgovoriti, ali dosljedno.

I evo, u nedjelju navečer bili smo svjedoci da se zadatku prišlo s ozbiljnošću, jer se  to itekako osjetilo na sceni džamijskog prostora koju su prisutni mogli vidjeti i u prizoru uživati. Ove večeri vazu i nasihatom džematlije je počastio doc.dr.hfz. Halil ef. Mehatić, te poručio da Bedr simbolizira borbu dobra i zla do Kijametskog dana.

Specijalni program za Lejletu-l- bedr je izveden uz melodične glasove naših čestitih i probranih imama, a podrazulijevao je Spjev o Bedru, koji je i nastao iz imamskog pera Behaije ef.

Mehmed ef. Delić, Salko ef. Omerbegović, Nermin ef. Bahtanović, Ćamil ef. Hajdarević, Mahir ef. Muzaferija, Mustafa ef. Isaković, Edžnan ef. Hajrić i domaćin, Behaija ef. Zeherović, su kroz stihove recitalom i melodičnim izvođenjem predstavili bitku na Bedru. A da ugođaj bude upotpunjen scene iz filma „ Pod zastavom Muhammeda a.s.“ džematlije su mogle pratiti na platnu iza učača, dok ovi otpjevavaju Spjev o Bedru.

Sve u svemu oko 600 džematlija, prisutnih, zatim RTV kuće ( RTV – Visoko i NTV IC Kakanj, i ostali koji su kroz foto snimke pokušavali zabilježiti barem djelić atmosfere, Mgazinplus...) su svjedoci da je u nedjelju 11.06. u Hanovima bila doista nesvakidašnja Manifestacija. Zato, hvala dragom Bogu i svim ljudima koji su na bilo koji način podržali da ovakva slika dođe do očiju publike džemata. Mahsuz selam iz Hanova!

 

         

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine