digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Imam Ređo ef. Sarajlić laureat najvišeg javnog priznanja Općine Novi Travnik

Autor: Nermin Čakić Juni 15, 2017 0

U srijedu, 14. juna 2017. godine na svečanoj sjednici Općine Novi Travnik povodom obilježavanja dana općine dodijeljena su priznanja najzaslužnijim građanima općine zbog njihovog doprinosa, rada i promocije zajednice. Najviše javno priznanje Općine Novi Travnik, i to Plaketa povodom Dana općine je uručena Ređi ef. Sarajliću, imamu Džemata Lisac

Općina Novi Travnik svake godine dodjeljuje javna priznanja povodom obilježavanja Dana općine. Dodjeljuju se dva priznanja: Plaketa Općine Novi Travnik i Pohvala Općine Novi Travnik. Plaketa Općine Novi Travnik dodjeljuje se građanima Novog Travnika i drugim osobama, ustanovama, pravnim društvima i drugim pravnim subjektima povodom njihovih jubileja, za uspjehe u poslovanju i radu, zasluge za razvoj općine Novi Travnik, unapređenje kvalitete življenja, te afirmacije Novog Travnika i jačanju njegovog ugleda u državi i svijetu.

Ove godine na sjednici općinskog vijeća je jednoglasno odlučeno da najviše priznanje ponese Ređo ef. Sarajlić zbog njegovog doprinosa vjerskom, socio – kulturnom, društvenom i obrazovnom planu, ali i medijskoj promociji i afirmaciji Novog Travnika. Ređo ef. Sarajlić radi i djeluje kao imam u džematu Lisac već 37 godina. Njegova služba nije bila ograničena samo na vjerski život, nego i uključenost u društvene tokove, umrežavanje mjesnih zajednica, humanitarni rad, međureligijski dijalog i promovisanje suživota i različitosti, medijskoj promociji, obrazovnom doprinosu i razvoju lokalne zajednice općenito.

Da je rad Ređe ef. Sarajlića prepoznat od strane svih stanovnika Novog Travnika, kako Bošnjaka tako i Hrvata, svjedoči i jednoglasna odluka općinskog vijeće na kojoj su vijećnici iz reda Bošnjaka ali i reda Hrvata dali podršku ovoj inicijativi. On je jedan od rijetkih, možda i jedini, koji je nosilac ovog priznanja jednoglasnom odlukom.

Prilikom dodjele priznanja Ređo ef. Sarajlić je istakao: „Sa nadom u bolje sutra, ljepšu i sretniju budućnost, na dan rođenja ovog grada, želim poručiti: Neka naša srca zajednički kucaju za ovaj grad, jer nas veže ista nit, nit bivstvovanja u ovom gradu. Radimo za dobrobit svakog čovjeka, bez obzira pod kojim imenom i kožom srce kucalo, jer svi smo mi djeca od jedne pramajke i jednog praoca, stvoreni u različite rodove i plemena da se međusobno upoznajemo, pomažemo, sarađujemo i uvažavamo.“

Načelnik Refik Lendo, predsjednik općinskog vijeće Fabo Stanić, a i vijećnici su čestitali Ređi ef. Sarajliću na priznaju, na radu i trudu za zajednicu, i izrazili zahvalnost za sve što je uradio za Novi Travnik. Istaknuto je kako Ređo ef. može poslužiti kao primjer ostalim građanima kako se radi za širu zajednicu.

Ređo ef. Sarajlić je imam u džematu Lisac od 1980. godine. U svome radu tokom svih ovih godina je pokrenuo mnoge projekte i inicijative koje su imale za cilj opći društveni razvoj. Prošle godine, njegov džemat je bio nosilac pohvale općine Novi Travnik. Ređo ef. Sarajlić je primjer da su vjerski službenici, imami jedna od najsvjetlijih tačaka bosanskohercegovačkog društva, i da mogu biti glavni pokretači promjena.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine