digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promocija učača Kur'ana u džematu Bare

U nedjelju, 09. jula 2017. godine u džematu Bare, Medžlis islamske zajednice Srebrenik, upriličena je svečanost hatma dova za 28 polaznika mektepske nastave.

Nakon klanjanja podne-namaza prisutne je poselamio imam džemata Bare Muhamed-ef. Bašić i zaželio im dobrodošlicu, te zahvalio na velikom odzivu vjernika na današnjoj, za džemat veoma važnoj svečanosti. Nakon uvodnog obraćanja efendije Bašića imami Medžlisa IZ-e Srebrenik proučili su mevlud, a potom su svršenici hatme proučili su odlomke iz Kur'ana i nekoliko ilahija i kasida, čime je i završen prvi dio programa.

Nakon izvedenog mevludskog programa prisutne je poselamio glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef. Hodžić, koji je u svom kratkom obraćanju izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovakvoj svečanosti te uputio čestitke svršenicima hatme, muallimu, roditeljima kao i džematu. U ulozi predavača bio je mr.sc Vahid-ef. Fazlović, muftija Tuzlanski.

Pored čestitki muallimu, džematu, roditeljima, svršenicima hatme, muftija je ukazao na  važnost učenja, podučavanja a posebno na polju islama. On je istakao i važnost moralne dimenzije čovjeka: „Mi kao narod i kao pojedinci ne možemo gledati u svijetlu budućnost bez naše vjere i naše tradicije. Nemamo kud u budućnost ako naša djeca, omladina, ne bude podučavana i odgajana u svojoj vjeri. Kad imamo snažnu vjeru onda imamo i moral i ljudskost, onda smo dobri muslimani i onda smo dobri ljudi na svakom mjestu i koristimo sebi i drugima“ – istakao je muftija Fazlović. Prisutni su mogli uživati u nadahnutom govoru muftije Tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića.

Nakon vazu-nasihata uručene su diplome svršenicima hatmi kao i prigodni pokloni, a uručili su ih muftija Tuzlanski mr.sc Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Refik-ef. Hodžić i imam džemata Bare Muhamed-ef. Bašić.

Svršenici koji prvi put završavaju hatmu su: Baraković Amila, Ferizović Muhamed, Čekić Ajna, Džaferović Lejla, Džaferović Benjamin, Kešetović Amra, Mutapčić Bakir, Mujkanović Jasmin, Mujanović Benjamin, Mehinbašić Dženita, Omerović Amar, Omerović Armin, Salihbašić Amila, Selimović Zehra, Tufekčić Almir i Vikalo Emina. Svršenici koji drugi put završavaju hatmu su: Džaferović Nejra, Džaferović Merjem, Džanić Haris, Hasić Anela, Hasanović Zula, Hodžić Ajla, Salihbašić Mahir, Salihbašić Amina, Selimović Muhamed, Vikalo Ismail, Vikalo Edhem i Mujanović Safija.

Svečanosti hatma dova prisustvovali su mnogobrojni vjernici iz Srebrenika i okolnih općina, imami Medžlisa Srebrenik i okolnih Medžlisa te glavni imami iz Gračanice i Odžaka.

Program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana i dovom.

Molimo Allaha da nagradi svršenike hatmi, roditelje, njihove porodice, sve one koji su doprinijeli da ova djeca ozvaniče svoj trud, a posebno muallima efendiju Bašića na nesebičnom trudu i zalaganju. Amin!

D.B.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine