digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Svečano otvorena Svijetla džamija u Slavinovićima

Autor: Elmedina Osmić Brzović Novembar 30, -0001 0

U tuzlanskom džematu Slavinovići svečano je otvorena Svijetla džamija. U nedjelju, 23.jula u prisustvu brojnih džematlija, gostiju i zvanica, upriličeno je svečano otvaranje džamije

Svečanosti otvorenja džamije su prisustvovali izaslanik reis-ul-uleme Ismail ef. Smajlović, izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead ef. Seljubac, glavni imam Medžlisa Tuzla hfz. Ahmed ef. Huskanović, predsjednik Hasan ef. Spahić, glavni imam Medžlisa Stolac Mersed ef. Šabanović, veliki broj tuzalanskih imama, imam sa područja drugih medžlisa i vakifa.

Prisutnim gostima i zvanicama su se u ime domaćina obratili imam Esnaf ef. Imamović, kao i predsjednik džematskog odbora Muhamed Trgovčević.

Prigodnim riječima i poučnim porukama okupljenim vjernicima su se obratili dr. Sead ef. Seljubac kao i glavni imam hfz. Ahmed ef. Huskanović.

Vaz-i nasihat kazivao je izaslanik reis-ul-uleme Ismail ef. Smajlović, rukovodilac Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta, koji je ovom prilikom kazao da mu je pripala čast da poselami skup u suncem obasjanom džematu Slavinovići. Smajlović je istakao da danas živimo u društvu koje ne promovira dobro i da u njemu nije lahko egzistirati. Okupljene vjernike Smajlović je podsjetio da se sa skupova poput ovog trebamo vratiti jači, da o njima trebamo prenositi dobre vijesti, promovirati dobro, iako je to ponekad teško i izazovno, ali je to naša obaveza.

Dovu je proučio predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan ef. Spahić. Svečani program izveli su članovi hora „Gazi Turali-beg“, a uvodno ašere proučio je hfz. Ahmed Avdibašić, polaznik mektebske nastave džemata Slavinovići (Bijela džamija), koji je ujedno i najmlađi hafiz na području Muftijstva tuzlanskog.

Večer Kur'ana

Noć uoči svečanog otvorenja, u subotu, 22. jula poslije akšam namaza upriličena je Večer Kur'ana, na kojoj se vaz i nasihatom obratio Mersed ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa Stolac.

Program su učenjem mevluda, ilahija i kasida započeli članovi hora Gazi Turali-beg.

Odlomke iz Kur'ana Časnog učili su: hfz. Zijad ef. Dervić, hfz. Zaim ef. Suljić, hfz. Abdullah ef. Kapo, Dženan ef. Sinanović, Sadif ef. Mahmutović i Nihad ef. Ibrišević. Gost predavač bio je Mersed ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac. Ef. Šabanović je u svom nadahnutom govoru kazivao o blagodatima kojima je Gospodar počastio Svoje robove. Istakao je važnost i neke od vrijednosti Allahovih kuća te na koji način se vjernici trebaju odnositi prema džamijama.

Program je zaključen dodjelom vakufnama vakifima i zahvalnica džematlijama koji su dali poseban doprinos u izgradnji.

Vakifi ove tuzlanske džamije su: Hajrija i Mehmed Majdančić, Murat Pezić, Omer Delalić, Ismet Avdibašić, Hatidža i Džemal Begičić, Sadik Jahić, Zijad Majdančić, Mirsada Kotorić, Sead Omerčević, Sejdalija Nuhanović, Nijaz Mehmedović te Senija i Fadil Jahić.

Dovu je proučio dugogodišnji imam džemata Slavinovići Ismet ef. Avdibašić. Moderator programa bio je Esmir ef. Hasanović.

Ideja za gradnjom mesdžida u tuzlanskom naselju Hukići (Slavinovići), koji će kasnije presrasti u mahalsku džamiju, javila se prije više od deset godina za života Mehmeda Majdančića. Ideju je ponovo aktualizirao imam Bijele džamije u Slavinovićima, sad penzionisani hadži Ismet ef. Avdibašić, koji je prvi uvakufio novčana sredstva za izgradnju ove džamije.

Izgradnja Svijetle džamije u Slavinovićima započela je 16. juna 2012. godine. Među dobrotvorima džemata posebno su se istakli: firma „Alpamm“ d.o.o. Tuzla, firma „Deling“ Tuzla, firma „Dekor“ Tuzla, kao i humanitarna organizacija „Human Appeal International“.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine