digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bratunac: U Jagodnji se gradi džamija a u Burnicama mektebski centar

Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, u subotu 15. jula je posjetio mjesto Jagodnja, udaljeno 40-tak kilometara istočno od Bratunca, gdje je u toku obnova porušene džamije.


Prije Agresije na Bosni i Hercegovinu na ovom području je živjelo oko 120 porodica, a džamija je bila namijenjena džematlijama iz Jagodnje i Joševa. Obnovom se ovoj džamiji nastoji vratiti njen autentičan izgleda. Alem koji će biti postavljen sačuvan je sa porušene džamije.

„Taj alem donijet je iz Jagodnje, iz Srbije, prije stotinu i pedeset godina, kada su Bošnjaci protjerani u Bosnu. Oni su se zaustavili ovdje, blizu Drine. Dali su svom selu ime Jagodnja, kako bi sačuvali sjećanje na svoje domove i svoj grad, iz kojega su protjerani,“ kaže Elvir-ef. Hodžić, glavni bratunački imam.

U blizini Jagodinje nalazi se i arheološko nalazište iz rimskog perioda, kao i turbe, koji nisu u potpunosti istraženi i o kojima se još uvijek malo zna. Muftija Fazlović je posjetio i mjesto Burnice, džemat Pobuđe, gdje su u toku radovi na izgradnji mektebskog centra. U pratnji muftije Fazlovića bili su glavni bratunački imam Elvir-ef. Hodžić i predsjednik Izvršnog odbora ovog medžlisa Admir-ef. Velić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine