digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Musalla - spoj vjere, kulture, tolerancije i suživota

Autor: Fahrudin Vojić Juli 29, 2017 0

Posebna atrakcija, pored imama, bajraktara, KUD-ova, kočija i konjanika, bili su izviđači koji su došli iz Republike Turske i skupa s ostalim učesnicima prodefilovali kroz grad. Povorku učesnika pozdravio je veliki broj građana, a dešavanja su se iz grada potom preselila na lokalitet musalle u Donjem Kamengradu.

 

Obilazak spomen-obilježja i proglašenje najboljih bajraktara

 

Učesnici manifestacije su prije džuma-namaza obišli spomen-obilježje koje je podignuto u znak sjećanja na turske šehide poginule prilikom osvajanja Kamengradske tvrđave. Nakon obilaska spomen-obilježja upriličen je defile bajraka i konjanika, što također spada u dio tradicije ove manifestacije. I ove godine došao je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata i regije, a tradicionalno je održan i izbor najljepšeg bajraka i najljepše okićenog bajraktara. Aziz Aga Šehić iz Brčkog proglašen je za najopremljenijeg konjanika, Remzo Seferović iz džemata Hrustovo za najljepše odjevenog bajraktara, a najljepši bajrak imao je Mujo Bajrić predstavnik „Udruženja hadžija Nur“ iz Bužima. Zahvalnicu su dobili i članovi Türkiye İzcilik Federasyonu (Federacija izviđača Turske) Prema riječima Mirsad-ef. Spahić, direktora manifestacije, sve prezentovano ne bi bilo moguće realizirati bez svesrdne podrške Vlade Unsko-sanskog kantona, Općine Sanski Most, Diyaneta (Krovne vjerske organizacije u Turskoj), CIM-a, fondacija: Mula Sadra i Alast, te BH Pošte, Tešanjskog dijamanta i Bosna international foruma, te mnogobrojnih medija koji su bili pokrovitelji ovogodišnje manifestacije.

 

Tradicija, vjera i domovina - poruke ovogodišnje Musalle

 

Hasan Atil, atašea za vjerska pitanja ispred Diyaneta koji djeluje pri Ambasadi Turske u BiH je naglasio: „Lijepo se osjećam ovdje na mjestu gdje se nalaze naše zajedničke vrijednosti, ali i zbog činjenice da je na ovom mjestu klanjao sultan Mehmed Fatih i to mi predstavlja posebnu čast.“ Prema riječima Huseina-ef. Kovačevića, predsjednika Organizacionog odbora manifestacije, Musalla je primjer otvorenosti koju islam nudi u okviru čega Bošnjaci svjedoče da im ne smetaju drugi i drugačiji, jer u vrijeme kada je ona izgrađena, u Europi je važilo pravilo „čija vlast onoga i vjera“ a Mehmed Fatih je tada izdao ahadnamu kojom je garantovao vjerska prava i slobode.  Direktor manifestacije, Mirsad ef. Spahić, rekao je da Medžlis Sanski Most uspješnom organizacijom pokazao i dokazao kojim putem se treba nastaviti razvijati ovaj projekat.  Bihaćki muftija Hasan-ef. Makić je istakao da je ovaj događaj od velikog značaja, dodavši da se ne radi o događaju koji je utemeljen na nekakvim legendama i pričama, već na historijskim činjenicama.

 Džumansku hutbu i namaz je predvodio izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović koji je kazao da su poruka ovogodišnje manifestacije tri vrijednosti: tradicija, vjera i domovina,  istakavši da Musalla baštini sve ove vrijednosti koje su značajne za opstojnost svakog naroda, pa tako i Bošnjaka. Dan prije centralnog dijela manifestacije u haremu Sultan Mehmed Fatih džamije u Donjem Kamengradu održana je Noć Kur’ana kojoj je prisustvovao velik broj posjetilaca. 

Ovogodišnja „Musalla 2017“,  pored centralnog događaja klanjanja džuma-namaza na lokalitetu sultan Fatihove musalle, obilovala je raznovrsnim sadržajima, između ostalih promocijama knjiga i zbornika, naučnim skupovima, koncertima duhovne muzike, večeri Kur’ana, kulturnim i sportskim događajima. Prema riječima direktora manifestacije Mirsad-efendije Spahića, Fatihova musalla je jedina aktivna musalla preostala iz tog perioda na području Balkana, a vrijednosti koje su utkane u nju, ustvari su i vrijednosti same vjere islama koje oni putem organiziranja ove manifestacije žele naglasiti. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine