digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tutnjevac: Održana večer Kur'ana

U okviru aktivnosti koje džemat Tutnjevac organizira uzastopno četvrtu godinu sinoć, 30.07.2017. godine, je u prepunoj tutnjevačkoj džamiji održana večer Kur'ana

Program je počeo nakon akšam-namaza obraćanjem domaćina hfz. Damir-ef. Jahića, imama džemata Tutnjevac, koji je izrazio dobrodošlicu prisutnima. On je prisutne upoznao sa aktivnostima koje je ovaj džemat realizirao u protekle četri godine, te istakao da se prvog petka u mjesecu već gotovo četri godine realiziraju redovne tribine. Ovog puta odlučili smo se da tribinu zamijenimo sa večeri Kur'ana. Ovo je četrdeset treća aktivnost/tribina u džematu-istakao je hafiz. On se zahvalio učačima Kur'ana, hafizima, prof. Mirnes-ef. Spahiću, imamima te svim prisutnim na odzivu na večer Kur'ana.

Prvi učač je bio mladi hafiz Mustafa Mujkić a potom su nastupili: hfz. Abdulah Kapo, hfz. Kemal Mehić, hfz. Hidajet Talić, a specijalni gost učač Kur'ana koji je izazvao suze prisutnima svojim učenjem Kur'ana i ilahijama i kasidama hfz. Mu'tesim Billah El-Aseli iz Sirije.

Osim učenja Kur'ana program je upotpunjen izvedbama ilahija i kasida koje je, osim pomenutog hafiza, interpretirao i Mustafa-ef. Tokić kao i mlada interpretatorica Šejma Mehić.

Na kraju programa, kako je to i najavljeno, vaz je održao hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Govoreći o Kur'anu i blagodatima koje nam Allah kroz njega spušta hafiz Mirnes-ef. je naglasio važnost druženja sa Kur'anom koji je lijek za tijelo i dušu. Potom je ukazao na važnost njegovih poruka. „Kuće u kojima se uči Kur'an one odišu nurom, a kuće u kojima se ne uči Kur'an su tamne, hladne, bez obzira što su u njima skupocjeni lusteri, namještaj, dobre fasade, one su i mračne i hladne. Kur'an je lijek, liječi i tijelo i dušu, zaštita onome ko ga uzima i ko ga uči, čuva čovjeka od grijeha, navodi te da budeš u lijepom i dobrom društvu, odmiče te od šejtana i njegove družine, on je spas onome ko ga bude slijedio, njegove upute, ovog i budućeg svijeta, pa učite Kur'an. To je Poslanik rekao. Nije rekao ako budete imali vremena učite ga, več učite Kur'an, izučavajte, slijedite ga, družite se s Kur'anom, iščitavajte Kur'an, razmišljajte o njemu. Nemojte da vam bude teško da odlazite na skupove gdje se uči Kur'an, gdje se tumači Kur'an, gdje se poučava Kur'anu“- istakao je prof. Spahić.

Večeri Kur'ana prisustvovali su imami i vjernici sa područja MIZ-e Srebrenik, Gradačac, Gračanica, Tuzla, Živinice, Lukavac, predsjednik IO Medžlisa Srebrenik mr.sc Abdullah Arifović.

Organizatorima čestitamo na još jednoj uspješno organiziranoj aktivnosti s dovom Uzvišenom Allahu da obilato nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ova aktivnost se uspješno realizira. Amin!

D.B.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine