Printaj ovu stranu

Ključ: Svečano otvorena obnovljena džamija u Velagićima-Pudin Han

Autor: H. Nesimović Novembar 30, -0001 0

Izrazito toplog i sunčanog 29. jula 2017. godine u džematu Velgići-Pudin Han, u naselju Tićevići kod Ključa, svečano je otvorena obnovljena džamija, koju su četnici srušili, kao i ostale džamije Medžlisa Islamske zajednice u Ključu, početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu polovicom 1992. godine.

Ovom svečanom događaju, uz brojne džematlije Ključkog i drugih medžlisa prisusvovali su prof. Mustafa  ef. Spahić izaslanik reisu-l-uleme dr. Huseina Kavazovića, izaslanik premijera USK-a Jasmin Musić, načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović, glavni imam MIZ-e Mrkonjić Grad Mufid ef. Huskić izaslanik banjalučkog muftije dr. Osmana ef. Kozlića, glavni imam MIZ-e Ključ Ermin ef. Vučkić, imami i drugi gosti.

Uvodnom besjedom skupu se obratio mjesni imam Atif ef. Vučkić, akcentirajući historijat džemata i upornost džematlija da izgrade džamiju u Tičevićima, iako će samo povremeno biti u funkciji, zatim glavni imam Ermin ef. Vučkić. On je istakao da je Medžlis IZ-e u Ključu od završetka agresije 1995. godine do danas obnovio 18 džamija, ostalu infrastrukturu IZ-e i da je permanentno radio na educiranju svoga članstva, pogotovo mlađih naraštaja. Još su se obraćali izaslanik banjalučkog muftije glavni imam MIZ-e Mrkonjić Grad Mufid ef. Huskić, izaslanik premijera USK-a Jasmin Musić i načenik općine Ključ Nedžad Zukanović.

Izaslanik reisu-l-uleme prof. Mustafa  ef. Spahić je u inspirativnoj besjedi, pored ostalog, govorio o značaju džamije u životu muslimana, njenoj ulozi u izgradnji vjernika, uopće o njenoj važnosti u očuvanju dini islama kroz historiju, te podvukao neophodnost praktikovanja vjerskih propisa, odgajanja djece u skladu s islamskim normama i o poštovanju vjere gdje god se živjelo i boravilo.

 Pred kraj programa izaslanik reisu-l-uleme Mustafa ef. Spahić je predao ključeve mladom bračnom paru iz Kljča Enisu i Almi Jukić, koji su na dan otvorenja donirali za džamiju 6.200 eura te im je pripala čast da uz tekbire svečano otklučaju i otvore džamiju.

 

 Cijeli izvještaj u printanom izdanju