digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Brojnim sadržajima obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka Prozora

Autor: Safet Pozder Avgust 21, 2017 0

Kraj jula i početak avgusta u Prozoru su rezervisani za obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka ove opštine te se na različite načine i gotovo u svim džematima organizuju određeni sadržaji te vrste. Tako je najprije u Prozoru, 29. jula proučen tradicionalni šehidski mevlud „Šehidima dova – živima opomena“.

Džematlije su, zajedno sa imamima, najprije posjetili šehidsko mezarje u Mahali te proučili Jasin i dovu a nakon podne namaza u Čaršijskoj džamiji proučen je i mevlud.
Dan nakon toga, u selu Lapsunj upriličeno je svečano otvorenje novoizgrađenog šehidskog spomen-obilježja. U Lapsunju je, između ostalih, tokom agresije ubijen i Haris Pilav, osmomjesečna beba i to tako što je strijeljan u naručju majke Šemse. Uz Harisa i Šemsu, na spomen-obilježju se našlo još 25 imena i prezimena ubijenih Bošnjaka Lapsunja i Družinovića, među kojima ima i onih čije kosti još uvijek nisu ni pronađene.
Još jedno spomen-obilježje svečano je otvoreno i to ono u Varvari, 5. avgusta, uz prisustvo velikog broja džematlija. Na ploči se našlo 12 imena i prezimena a mjesni imam, Ibrahim-ef. Hodžić, prigodnim obraćanjem podsjetio je prisutne na važnost spomen-obilježja i pamćenja naše historije. U Prozoru je 6. avgusta upriličen tradicionalni pješački pohod na Crni vrh. Radi se o lokalitetu na koga je 31. jula 1993. godine iz srednjoškolskog centra u Prozoru, koji je tada služio kao logor za Bošnjake, izveden 51 Bošnjak. Nakon toga su povezani žicom i korišteni kao živi štit. Tom prilikom ih je čak 24 mučki ubijeno s leđa, a ostali su uz velike muke uspjeli pobjeći i spasiti živu glavu. Pješačkom pohodu prisustvuje veliki broj omladine, što je jedinstvena prilika da ih preživjeli na licu mjesta upoznaju sa svim detaljima tog kobnog dana. Konačno, 7. avgusta u Prozoru je upriličena promocija dokumentarnog filma „Živi štit“ čiju režiju potpisuje Avdo Huseinović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine