Printaj ovu stranu

Potencijal ženskog dijela džemata

Autor: Hidajeta Mahalbašić Septembar 05, 2017 0

Džemat Brekovica, koji pripada MIZ Bihać, je još jednom pokazao svoju opredjeljenost ka napretku, razvoju i kreativnosti u korištenju rasploživih resursa na putu jačanja duhovnosti i vjere. U nedjelju, 13. Augusta ovaj džemat je bio domaćin izuzetnog druženja za žene.

Gošće iz džemata Oraš Planje iz, po mnogo čemu berićetnog Medžlisa Tešanj, su prevalile dug put autobusom kako bi posjetile svoje sestre i prijateljice s kojima su se povezale bezinteresnom ljubavlju i zajedničkim osjećajima prema džamiji i džematu.

Posebnost ovog druženja je što su bogat doček, sa kvalitetnim programom – koji je bio hrana za srca – i bogatom trpezom hrane za tijelo, organizovale žene džemata Brekovica u saradnji sa polaznicama Škole Kur'ana iz Nahle u Bihaću i ŽEO Iskre.  Postupak za primjer idealne saradnje između nevladinih organizacija i Islamske zajednice.  U dobru nema konkurencije i za svakog ima mjesta da da sve najbolje od sebe.

Ova dva džemata mogu biti primjer drugima u ženskom aktivizmu i međudžematskoj ljubavi i podršci. Oba džemata imaju redovna sijela za žene sa različitim vrstama edukacija, te halke Kur'ana.

Kur'an je, zapravo, razlog i povod ovog okupljanja bio. Žene se najbrže i najlakše okupe u džematu kroz halke sufare i Kur'ana, a to donosi veliki bereket na svim poljima. Odatle dolaze korisne ideje, uvidi i spoznaje koje pokreću na pozitivne promjene u široj zajednici.

Prije godinu dana su se žene ova dva džemata družile po prvi puta, u Oraš Planjama , i tada je započelo prijateljstvo koje nema dunjalučkih interesa. Ovakva prijateljstva imaju veliku težinu među dobrim djelima i njihov efekat se vidi i na ovom svijetu.

Džematlijek iz Brekovice su pripremile jako emotivan program temeljen na ljubavi prema Kur'anu,bremenit porukama za svakodnevni život uspješne žene i ispunjen ljubavlju i zahvalnošću. Nijedna od prisutnih nije ostala ravnosušna na njihovu izvedbu. U toku druženja prisutnima su se sa porukama o vrijednosti druženja na temelju Kur'ana obratile koordinatorica za Ženski aktivizam MIZ Bihać i hodžinica džemata Brekovica Zineta Horozović, voditeljica Škole Kur'anau CEI Nahla- Bihać, Nina Halilbašić i hodžinica džemata Oraš Planje Hidajeta Mahalbašić.

Svaka od prisutnih je mogla dobiti mnogo inspiracije i motivacije za popravljanje vlastitog i stanja svoje porodice

Ovakav vid druženja žena je mnogostruko koristan. Podstiče na takmičenje u dobru, upoznaje sa različitim prilikama i mogućnostima za djelovanje i napredovanje na Allahovom putu i prilika je za ljubav, koja je samo u ime Allaha, a koja donosi veliku nagradu.

Tome može biti motivacija hadis: Biti će rečeno na Sudnjem danu:’Gdje su oni koji su se voljeli radi Moje Uzvišenosti?’ Danas ću ih staviti u Svoj hlad, kada nema drugog hlada osim Moga.“ (Muslim)