Printaj ovu stranu

Stolac - Mala džamija sa velikim porukama

Autor: Septembar 08, 2017 0

Pravo otvorenja džamije na zahtjev vakifa i organizacionog odbora izaslanik reisu-l-uleme bihaćki muftija Hasan ef. Makić prepustio je učeniku Karađoz-begove medrese Smailu Sadžaku. Vakifima je, kako je to naglasio hadži Avdo, izuzetno važno da je svi mještani ovog malog sela i oni koji su se raselili po bijelom svijetu, i ne samo oni već i svi vjernici, putnici namjernici džamiju osjećaju svojom, u njoj molitvu obavljaju, o njoj brinu. “Ova džamija je za nas Sadžake izuzetno velika jer šalje niz važnih poruka. Ovdje smo više stotina godina, ovdje smo danas i nadamo se da ćemo i mi s džamijom tu biti do Sudnjeg dana”, rekao je Avdo. U ranijim razgovorima sa Emirom, koji je i projektovao džamiju, saznali smo da im je motiv gradnje džamije bio isključivo savjestan i odgovoran odnos, ispunjenje emaneta prema rodnom mjestu njegovog oca. Osim izgradnje džamije oni su obnovili staru porodičnu kulu, zajedno sa malobrojnim rođacima proširili su prilazne puteve, i izradili još niz planova za budućnost. “Htio sam sebi stvoriti obavezu da stalno posjećujemo taj kraj”, rekao nam je Emir.
Glavni imam Medžlisa IZ Stolac Mersed ef. Šabanović obraćajući se prisutnima istako je kako je ovaj događaj veliki podstrek i značajna prekretnica u širem stolačkom kraju jer je otvorio proces realizacije novih vizija, novih planova koji će budućim generacijama garantirati bolju budućnost. “Mi smo, nažalost, kao narod u posljednje vrijeme se koncentrisali u velike gradove koji su nam postali popriličito tijesni i onda smo i sami postali tijesni i frustrirani pa nekad i zaboravimo šta sve imamo, šta smo odbranili, šta smo dobili odbranom države Bosne i Hercegovine i šta nam je obaveza da izgradimo,” kazao je ministar za raseljena lica i izbjeglice Edin Ramić. Istako je kako je ovo najbolji način da Bošnjaci svojoj djeci ispričaju priču gdje su njihova imanja, njihovi korijeni, zavičaji i da ne postoje druga mjesta koja će ih činiti sretnijim.

18 stolac vakifi
Za svečano otvorenje džamije u Dlancu mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović je kazao kako je to velika inspirativna lekcija o ljubavi prema zavičaju, o vjeri u Boga, o patriotizmu, pogotovo zbog činjenice da se u posljednje vrijeme afirmiraju crne prognoze o neizvjesnosti države Bosne i Hercegovine. “Ovo je čudesno moćan događaj jer govori da naša država BiH ima perspektivu, da ima nadu, da ima sreću. Sadžaci su porodica koja ima svoje višestoljetno utemeljenje ovdje i ne treba govoriti da ih je malo jer su sva naša sela u Hercegovini sa malim brojem kuća i malim brojem domaćina ali su kroz historiju bila i opstojala, gradila vjeru, gradila život i potvrđivala se,” kazao je muftija Dedović.

Cijeli tekst