digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Projekat "Pomozi mi da i ja završim školu"

Autor: Septembar 19, 2017 0

Prosvjetitelj Srebrenik: obradovano 19 mališana školskim priborom, stipendije, kuhinje i prevoz

Na zahtjev predsjednika Udruženja općinskog tima Prosvjetitelja Srebrenik mr.sc Damir-ef. Babajića, usvojen je program realizacije niza projekata od značaja društvene zajednice. Jedan u nizu tih projekata jeste realizacija projekta „Pomozimo onima koji nemaju sredstava za školovanje da i oni završe školu“. Ovo je jedan od značajnijih projekata u programu Udruženja za 2017. godinu. Projekat je realiziran u periodu od 28.avgusta do 01. Septembra 2017. godine.

„Obratile su mi se porodice sa zahtjevom da pomognemo njihovu djecu tokom školovanja. Nisu tražili ništa od luksuznih stvari već samo osnovne školske potrebe a one se odnose na pribavljanje školskog pribora, kupovine knjiga, omogućavanje školske kuhinje, plaćanja prevoza, omogućavanje odlaska na dodatnu nastavu itd. Odlučio sam da iznesem ovaj problem svim članovima udruženja, bezrezervno sam dobio podršku, te smo odmah krenuli u realizaciju ovih aktivnosti. Na osnovu zahtjeva porodica te informacije koje smo tražili od  imama sa terena, da nam dostave imena djece koja nisu u mogućnosti da pribave sebi gore nabrojano, te smo u saradnji sa imamima organizirali podjelu istih.

Obezbijedili smo 19 kompleta za 19 mališana (torbe i cjelokupni školski pribor), 13 stipendija, 8 kuhinja za cijelu godinu, dva kompleta knjiga, te dvije autobuske karte za prevoz učenika. Devetnaest učenika, koji žive u teškim uvjetima, novu školsku godinu započet će sa novim školskim priborom i drugim neophodnim potrebama. Darujući toj djeci školski pribor za novu školsku godinu i druge neophodne potrebe, želimo podržati obrazovanje djece sa teškim materijalnim stanjem, te im omogućiti da što spremnije krenu u novu školsku godinu. Pokušavamo svake godine da  pomognemo toj djeci barem u ovom segmentu kada je u pitanju obrazovanje, da im omogućimo neophodno. Prošle godine smo više izdvojili za školski pribor. Ove godine odlučili smo se da više sredstava usmjerimo na stipendije. Na takav način oni će moći pratiti svoje obaveze, jer ne znamo šta im je u svakom momentu neophodno. Koristim priliku da se zahvalim svim članovima Udruženja, ama baš svim, koji su se ugradili u ovo hairli djelo, te prijateljima Udruženja iz Austrije i Njemačke, koji podržavaju naš rad...“ istakao je predsjednik Udruženja Babajić.

Zahvaljujemo se svim članovima udruženja koji su dali maksimalan doprinos za realizaciju ovog projekta. Zahvaljujemo se i Udruženju Hadžija MIZ-e Srebrenik koji je podržao ovaj projekat.

D.B.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine