Printaj ovu stranu

NUR obasjao gornjevakufsku čaršiju

Autor: Bajro Perva Septembar 20, 2017 0

Islamski edukativni centar NUR sagradili smo na temeljima nekadašnje muallimhane Mehmed-bega Stočanina, kasnije zgrade Odbora IZ. Prema historijskim dokumentima iz bivše muallimhane izašlo je 14 hafiza, a posljednji je bio hafiz Ridžal.

Bio je šesti septembar 2017. godine po Miladu kad sam ponovo ukoračio u Gornji Vakuf s namjerom da uradim reportažu o radu ovdašnjeg Medžlisa Islamske zajednice. Stambeno-poslovna zgrada Medžlisa bila je u novom, zelenofasadnom ruhu. Unutar zgrade zatekao sam vrijedne poslenice muallimu i sekretaricu Ulfetu i blagajnicu Ajku.

9 gornji vakuf voljevcani

 

Uskoro su pristigli i glavni imam mr. Enes ef. Omerović i predsjednik Medžlisa Enes Kurbegović. Da se pojavio i neki treći Enes vjerovatno bismo, po staroj bosanskoj uzrečici kad se nađu trojica imenjaka, - tražili halvu. Helem, priču o Medžlisu započinjem sa efendijom Omerovićem. Možda i za to što je rođen u Pridvorcima, jednom od gornjevakufskih naselja. Sa posebnim pijetetom govori o ovdašnjim ljudima: „Gornji Vakuf je herojski grad. On je grad čestitih i plemenitih ljudi, grad tradicije, kulture.

9 gornji vakuf dzamija

Bitno je kazati da ovaj grad ima tradiciju. Naime 1592. ili 1001. hidžretske godine vakif Mehmed-beg Stočanin došao je iz Stoca i formirao Gornji Vakuf. Podigao je džamniju i pored nje muallimhanu. Važno je napomenuti da Medžlis danas ima 17 džemata. Na 28 punktova uče se djeca. Imamo dobar uspjeh u mektebskoj nastavi i među prvima smo na nivou Muftijstva. Posebno smo zapaženi i u takmičenju u učenju Kur’ana koje vodi asocijacija Hind. Što se tiče imamskog kadra uglavnom su to mlađi imami. Nedavno je na Ahiret preselio Fadil ef. Topalović koji je imao veliku ulogu u džematu Batuša. Borimo se. Stanje u Medžlisu je kao i u većini drugih medžlisa diljem BiH. Plaće su redovne. Uplaćuju se penziono osiguranje i sve druge dažbine. Posljednje dvije godine su godine projekata. Tako smo u 2016. završili jedan za naše prilike historijski značajan projekat. Otvoren je islamski edukativni centar NUR koji smo sagradili na temeljima nekadašnje muallimhane Mehmed-bega Stočanina, kasnije zgrade Odbora IZ, koja je u minuloj agresiji na BiH, od strane ekstremnog dijela HVO srušena do temelja. Prema historijskim dokumentima iz bivše muallimhane izašlo je 14 hafiza, a posljednji je bio hafiz Muhamed -ef. Ridžal.“

Cijeli tekst

Povezani članci (po oznakama)