digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Primopredaja dužnosti imama u Gornjoj Drežnici

Autor: H. Eminović Septembar 27, 2017 0

Na tradicionalnom godišnjem mevludu izvršena primopredaja dužnosti imama u Gornjoj Drežnici

Uz tradicionalni godišnji mevlud u Gornjoj Drežnici džematski odbor u nedjelju 24.9.2017.g. organizirao je svečanu primopredaju imamske dužnosti. Na dostojanstven način ispratili su u konačnu penziju dugogodišnjeg imama u ovom mjestu Džafer ef. Beglerovića i iskazali punu podršku novoimenovanom imamu Ejub ef. Zukiću.

Teško da je bilo boljeg načina da se obilježi 114. godišnjica izgradnje džamije i 20. njene obnove. Mevludski program uz pomoć džematskog hora proučili su mostarski imami. Svečanosti su pored brojnih džematlija iz Gornje i Donje Drežnice prisustvovali vjernici i iz drugih džemata te nekoliko značajnih ličnosti iz javnog, društvenog i političkog života u Mostaru.

„Ovaj džemat je sređen, usavršen i upotpunjen. Ima svu potrebnu infrastrukturu koje se ne bi zastidio nijedan drugi u Bosni i Hercegovini.  Pred novim imamom stoji obaveza da bude posvećen duhovnoj i moralnoj obnovi i radu sa svojim džematom. Breme ovog vremena je kako naći načina da okupljamo naše džematlije u velikom broju oko naših zajedničkih vrijednosti, jer vjera određuje cilj i daje vrijednosti našim životima. Zato moramo naći načina da se zna da postoji vrijeme koje se treba odvojiti za ovu našu džamiju, da se zna da nema ništa ljepše i ništa preče u danu džume već doći na džumu“, osvrćući se na cjelokupan povod pored ostalog poručio je mufija mostarski

  1. Salem ef. Dedović. On je iskazao zahvalnost Džefer ef. Begleroviću koji sa mnogo umješnosti i razbora vodio džemat u posljednjih 43 godine. „Činjenicu da je bio imam u svom mjestu Džafer ef. je pretvorio u svoju prednost, premda to nije bilo nimalo lahko“ocijenio je muftija. Novom imamu Ejub ef. Zukiću zaželio je uspješan rad strpljivosti u daljem naučnom napredovanju.

Džafer ef. Beglerović, sin Ibrahima i Fatime, rođen je 26.7. 1953.g. Gazi Husrev-begovu medresu završio 1974.g. i od tada do danas bio je imam u svom rodnom mjestu. Nikad nije ni pomislio da radi u bilo kojem drugom džematu jer sva iskušenja koja su postojala nadjačala je ljubav prema rodnom mjestu. Koliko god da mu je bilo teško osjećaj da je to časna misija i njegov lični ponos na rodni kraj bi ga uvijek učinili rasterećenim. Sve zasluge pripisao je svom džematu i vrijednim džematlijama. I ta činjenica mu je uvijek bila dodatna motivacija da svima u svemu pomogne i da se svima u punom smislu te riječi stavi na raspolaganje kako bi pomogao svojim rođacima, komšijama svim ljudima u svakom pogledu, da to što rade bude što bolje i na zavidnijem nivo. Na početku njegove službe džemat je bio priličito pasivan. Ezan se s munare čuo samo jednom sedmično – petkom, vjerska pouka bila je skoro potpuno zanemarena. Drežnica je bila najudaljeniji mostarski džemat, 50 kilometara u jednom pravcu od sjedišta Odbora (Medžlisa),. Kontakti  sa Odborom Islamske zajednice bili su rijetki i teški. Nije bilo prevoza, nije bilo puta, nije bilo struje. Faktički i džemat i imam skoro su bili prepušteni sami sebi. Okolnosti i rezultati rada džemata Drežnice, pogotovo nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, u zadnjih dvadest godina, značajno su poboljšani. „Ovaj posao je časan i odgovoran, težak je još više ako se obavlja u svom rodnom mjestu jer treba još više snage i razumijevanja. Časan je jer kada smo sa svojim narodom možemo lakše razumjeti sve potrebe tog džemata  i pokušati naći načina kako im pomoći i učiniti ga još boljim, naći načina preporoditi ga u punom smislu te riječi. U dugogodišnjem radu, koji je trajao pune 43 godine bilo je i lijepih i teških trenutaka. Tako će biti i ubuduće ali znamo da svi mi znamo da uz pomoć Allaha dž.š. i uz saradnju sa džematom svi problemi se mogu riješiti“, kazao je ef. Beglerović. Na kraju se iskreno zahvalio svima koji su mu pomagali u vršenju časne misijske dužnosti.

Kao znak prenošenja emaneta vjere, emaneta džemata Džafer ef. Beglerović je novom imamu Ejub ef. Zukiću poklonio džubu i ahmediju. Ejub ef. Zukic, novi imam u Drežnici rođen je 02.03.1996 godine u Jablanici. Osnovnu školu završio je 2010. godine u Donjoj Drežnici. Iste godine upisao je Karađoz-begovu medresu u Mostaru, i uspješno završio 2014. Godine, nakon čega se upisao na Fakultet islamskih nauka u Sarajavu. Trenutno je apsolvent na  odsjeku Teologija.

U ime džematskog odbora s dužnim poštovanjem prigodne poklone u znak sjećanja na sve što je dobro učinio tokom svoje službe uručili su Senad Pezić, Džemal Mujić i Rifet Mezić. Poklone Džafer ef. Begleroviću i Ejub ef. Zukiću uručio je i Edin Mušić aktuelni  Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, jedan od istaknutijih članova Islamske zajednice u Drežnici. Skupu se u ime Medžlisa IZ-e Mostar obratio i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine