Printaj ovu stranu

Seminar za muhaffize i muallime u Travniku

Autor: Edin Memić Oktobar 02, 2017 0

28.9.2017. godine, u prostorijama džamije na Kalibunaru (Travnik), a u organizaciji škole Kur'ana Ebu Bekr Es-Sidik koja djeluje pri Muftijstvu travničkom održan je seminar za mua'llime i muhaffize pod nazivom „Poboljšanje kvaliteta podučavanja Kur'ana“

Seminar je urpiličen za mua'llime s područja ovog Muftijstva a koji pripremaju djecu (polaznike mektebske nastave) za već tradicionalno takmičenje u učenju kur'anskih sura napamet.

Izlagači na seminaru bili su: Rešad Lendo – sekretar Muftijstva travničkog, u svojstvu uvodničara, zatim, prof.dr. hfz. Dževad Šošić koji je izlagao na temu „Tedžvidska pravila u čijoj se primjeni najčešće griješi“; Aljo-ef. Cikotić izlagao je na temu: „Najčešće uočene greške tokom takmičenja Hind“, te glavni imam MIZ Novi Travnik Haris-ef. Amidžić koji je dao upustva za predstojeće takmičenje Hind čiji se finalni dio održava u gradskoj džamiji u Novom Travniku. Posljedni izlagač na ovom seminaru bio je Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

U sklopu seminara održana je radionica kao i sesija sa pitanjima i odgovorima. Nakon seminara upriličen je zajednički ručak za sve njegove učesnike.

ANTRIFILE 1

Takmičenje HIND organizira Škola Kur'ana Muftijstva travničkog „Ebu Bekr Es-Siddik“, jednom godišnje, i to kvalifikacijski dio u oktobru i novembru, a polufinalni i finalni dio takmičenja u mjesecu januaru. Takmičenje HIND je organizirano takmičenje u učenju Kur'ana, s ciljem poticanja djece na učenje Kur'ana napamet, kao i poticanje što većeg broja vjernika na redovno druženje sa Kur'anom.  Na ovogodišnjem takmičenju očekuje se veći broj takmičara nego prošle godine (250, sa 47 mua'llima). Na Takmičenju učešće mogu uzeti djeca sa područja Muftijstva travničkog shodno predviđenim kategorijama. Takmičenje je predviđeno samo za učenje zadatih sura napamet/hifz prema pravilima tedžvida. Takmičenjem su predviđene sljedeće kategorije:

  • Sure El-Fatiha, El-Ihlas, El-Felek, En-Nas i Ajetul Kursijj - predškolski uzrast;
  • Sura El-Mulk - učenici od prvog do petog razreda osnovne škole;
  • Sura Ja-sin - učenici od četvrtog do šestog razreda osnovne škole;
  • Sura El-Kehf - učenici od šestog do devetog osnovne škole;
  • Džuz Amme - učenici od šestog do devetog osnovne škole.

Takmičenje se finansira od donacija i sponzorstva fizičkih i pravnih lica iz BiH i dijaspore. Donacije u novcu mogu se uplatiti na žiro račun Muftijstva travničkog, na blagajni Muftijstva i na blagajni medžlisa Muftijstva travničkog sa naznakom „Za takmičenje HIND“.

 

Povezani članci (po oznakama)