digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džematski izlet “Upoznaj Travničko muftijstvo“

Autor: Oktobar 04, 2017 0

Shodno planu džematskog odbora, dana 30.09.2017. realizovan je i prvi "Džematski" izlet za džematlije i džematlijke džemata „Nova Zenica“, kom prilikom smo posjetili nekoliko gradova u Srednjo-bosanskom kantonu, odnosno Travničkom muftijstvu i značajne vjerske, obrazovne i kulturne ustanove u tim gradovima. Dan je bio prelijep i izlet je ispunio sva očekivanja organizatora, a nadamo se i naših džematlija, učesnika istog. Tokom izleta, kojeg bih mogli nazvati i „3 u 1“ ili „Jedan izlet-tri grada, tri islamska centra“..., džematlije su imale priliku zijaretiti, Islamski centar u Novom Travniku, džamiju i Islamski centar „Princeze Đevhere“ u Bugojnu, te džamiju i Islamski centar „Kalibunar“ u Travniku.

Shodno ranijem dogovoru sa „domaćinima“ pomenutih objekata, učesnike izleta su u pomenutim objektima dočekali, Salih ef. Zukić – imam džemata „Novi Travnik“, Vehid ef. Arnaut - glavni imam MIZ Bugojno, te Aljo ef. Cikotić – imam džemata „Kalibunar“, kom prilikom su isti, učesnicima izleta prezentovali najzanimljivije podatke o gradnji pomenutih centar, njihovim sadržajima, aktivnostima koje se u njima realiziraju, te skupa sa posjetiocima i obišli same objekte. Džematlije su na taj način imale jedinstvenu priliku da u jednoj opuštenoj atmosferi, čuju od eminentnih i za to pozvanih osoba, mnoštvo zanimljivih podataka o centrima, da klanjaju namaz u istim, te da se lično upoznaju sa sadržajima koje pomenuti centri nude svojim posjetiteljima. Dakle, ovo je bila prilika i za međusobno upoznavanje džemata iz različitih Medžlisa, odnosno Muftijstva, a što je opet samo po sebi hajr i na neki način potreba u današnjem vaktu „otuđenosti“ u mnogim segmentima ljudskog bivstvovanja. Pored navedenih posjeta, učesnici izleta su posjetili i Prusac, te plato Ajvatovice, „Plavu džamiju“ u Donjem Vakufu, te „Šarenu džamiju“ u Travniku.

Prilikom ovih obilazaka, džematski imam Hasan ef. Kozlić je također prisutnima prezentovao određene zanimljive informacije o pomenutim lokacijama i objektima, a što je opet izazvalo veliko interesovanje prisutnih. Još jednom, mi iz džematskog odbora želimo naglasiti, da nakon dosta uspješne organizacije nekoliko dječijih izleta-polaznika mektebske nastave, ovo je prvi izlet za naše džematlije, čime smo nastojali da se na neki način „odužimo“ džematlijama za njihov volonterizam pri organizaciji priprema i same manifestacije zvaničnog otvorenja naše džamije „Bosna“ (01. juli ove godine), kao i za uspješnu realizaciju dobrovoljne akcije „Budi sponzor grejne sezone u džamiji Bosna“, u sklopu koje su, evo već dvije sezone uzastopno, prikupljena potrebna finansijska sredstva za plaćanje grijanja u džamiji. Da bi ugođaj bio potpun, organizatori izleta su se potrudili i osigurali po jedan obrok i osvježavajuće napitke za sve učesnike izleta. Nakon klanjanja akšam namaza u „Šarenoj džamiji“ u Travniku, krenulo se put Zenice, ćime je „Kružna tura po SBK“, odnosno „Kružna tura po Travničkom muftijstvu“, hvala Allahu Uzvišenom i završena, na zadovoljstvo svih njenih učesnika.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine