Printaj ovu stranu

Hatma dova Aliji Izetbegoviću i Hivziji Hasandediću

Autor: H. Eminović Oktobar 20, 2017 0

Učenjem Ja-sina i poklanjanjem hatma dove obilježena 14-ta godišnjica smrti Alije Izetbegovića i Hivzije Hasandedića

Medžlis Islamske zajednice Mostar godišnjicu smrti prvog predsjednika R BiH i znamenitog hercegovačkog orijentaliste Hivzije Hasandedića tradicionalno obilježava učenjem hatma dove u Karađoz-begovoj džamiji.

Danas je u povodu 14.godinšnjice njihovog preseljenja hatma dovu, poslije podne namaza, proučio mostarski mufija mr. Salem ef. Dedović . Poklanjanju hatma dove, osim mostarskih imama i džematlija, prisustvovali su i Hivzijin sin Suad Hasandedić, predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac i muftija u penziji Seid ef. Smajkić. 

„Rahmetli Alija Izetbegović je sigurno jedan od najpoznatijih državnika i mislilaca u savremenom dobu i simbol očuvanja našeg bošnjačkog i islamskog identiteta, a rahmetli Hivzija je bio neumorni tragalac i istraživač našeg raskošnog bošnjačkog kulturno-historijskog nasljeđa“, u kratkom podsjećanju istakao je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić. On je kazao da je učenje hatme i poklanjanje hatma dove najmanje što Bošnjaci u Mostaru mogu uraditi kao znak zahvalnosti za sve što si njih dvojica uradili, Izetbegović na nivou države i državotvornosti, a Hasandedić u procesu očuvanju vakufske imovine u Hercegovini.  „Iza njih ostala su njihova djela i ona nas zadužuju da ih čitamo, da uzimamo poruke i da to blago prenosimo na buduće generacije“, poručio je ef. Maksumić.

Povezani članci (po oznakama)