digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Gradačac: Obilježena oslobodilačka akcija "Istok 94"

Autor: Oktobar 22, 2017 0

U povodu obilježavanja Dana općine Gradačac Savez boračkih organizacija i Općina Gradačac organizovali su nekoliko prigodnih manifestacija u našem gradu

20.10.2017.godine, u džematu Sibovac-Omeragići u Gradačcu, a u povodu obilježavanja akcije „Istok-Sjeveroistok 94" položeno je cvijeće ispred spomen-obilježja šehida, palih boraca i civilnih žrtava odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95.
Obilježavanje godišnjice akcije ”Istok ’94” bila je u nadležnosti boračkih udruženja. Ispred područne škole OŠ ”Dr. Safvet-beg Bašagić” upriličen je vjerski i kulturni program.  Hatmu pred duše šehida proučio je i poklonio mjesni imam Elvedin ef. Kavazović. Organizatori su dodijelili i nagrade učenicima osnovnih škola za najbolje literarne radove. Bila je ovo prilika za podsjećanja na dane kada su izvojevane najznačajnije bitke za odbranu općine Gradačac i šire regije, ali i da se ukaže na potrebu boljeg i kvalitetnijeg zbrinjavanja boračke populacije i povratnika.
O samoj bici i osvojenoj teritoriji i današnjim prilikama govorili su predsjednik JOB a Beširović Munever, ratni komadant 107. Viteške brigade Sadan Imamović i načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić.
U ovogodišnjem tradicionalnom maršu ”Rađanje slobode” učestvovao je veliki broj učesnika.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine