digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Banja Luka ugostila 300 žena i djevojaka iz Sarajeva, Živinica i Doboja

Autor: Nedim Botić Oktobar 27, 2017 0

U subotu, 14.oktobra 2017. godine, aktivistice Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlisa IZ-e Banja Luka ugostile su više od 300 žena iz Sarajeva, Živinica, Doboja i Vogošće. Izlet je osmišljen kao edukativan i rekreativan program, vid podrške povratničkim džematima, ali i kao korisna prilika za međusobno upoznavanje i druženje.

Prisutnima su se u svojstvu domaćina obratili Adnan ef. Jusić, imam džamije Gazanferija, i Fatima Jusić, koordinatorica Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam pri MIZ Banjaluka. Muallime su proučile i mevlud u prepunoj Ferhadija džamiji, kojem je prisustvovalo skoro 300 žena i djevojaka. Ašere na početku mevluda je proučila muallima Dženana Delić, dok se u svojstvu gošći iz Živinica-Udruženje Sumejja obratila hadži Asima Tulumović.

Banjalučke hanume, studenti i studentice, te uposlenici Medžlisa su gošće počastili ručkom i kroz druženje im objašnjavali ljepote svoga grada. Zajedno su obišli i tvrđavu Kastel, uz mnoštvo korisnih informacija o historijskim i arhitektonskim detaljima Kastela i Ferhat-pašine džamije koje je izlagao Sanid ef. Terzić.

Važnost ovakvih posjeta i podrške Bošnjacima u Banja Luci je posebno naglasio  Adnan ef. Jusić, koji je iskazao veliku radost zbog dolaska i druženja sa cijenjenim gošćama. Svoju radost posjete nije krila ni Adna Kovačević-Zulić, koordinatorica Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam u MIZ Sarajevo, kao ni muallima Fatima Čeliković-Hodžić koja je poluplačnim glasom punim emocija proučila dovu.

Ova posjeta je prethodno najavljena Medžlisu Banjaluka i MUP-u Banja Luke, gdje su dobili plan grada i rezervacije parkirnih mjesta za autobuse. Putovanje je detaljno isplanirano od rezervacije autobusa, polaska sa sabirnih lokacija, preko programa u toku putovanja i boravka na odmorištima pa sve do povratka u Sarajevo. Na putu iz Živinica do Banja Luke, hanume su obišle i povratnički Medžlis IZ-e Kotor Varoš, gdje su ugošćene od strane domaćina.

Gošće iz Sarajeva, Doboja i Živinica su dolazak u Banjaluku iskoristile i da svojim prilozima pomognu rad MIZ Banjaluka. Donacije su usmjerile za izgradnju Arnaudija-džamije, kao i za podršku rada vrtića „Pahuljica“, prve predškolske ustanove sa halal ishranom u Banjalučkom muftijstvu. U Islamskoj zajednici su posebno zahvalni svima koji dođu u posjetu Banjoj Luci i Ferhadiji te kupe neki suvenir, jer time pomažu rad i funkcionisanje vrtića. 

Izlet je u konačnici ocijenjen kao jako uspješan, uz želje svih učesnika da se uskoro ponovo okupe. Sklopljena su divna prijateljstva, razmijenjeni kontakti, a gošće ispraćene iz Banjaluke uz selame, dove i suze.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine