digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zajednička posjeta Livnu Mreže mladih Kiseljak i Frame iz Kiseljaka

Autor: Novembar 07, 2017 0

Primjer zajedničke saranje Mreže mladih Kiseljak i Frame (Franjevačke mladeži) iz Kiseljaka jeste i zajednička ekskurzija u Livno. Pedeset mladih Kiseljačana, na čelu s Mirza ef. Bilićem i fra Ivicom Matišićem, u subotu, 04.11.2017. godine boravilo je u Livnu.

 U Livnu su mlade dočekali predstavnici OSCE-a, MRV-a BiH, kao i Američke ambasade. Po dolasku u Livno, uslijedila je posjeta samostanu Gorica, te samostanskom muzeju, gdje su mladi imali priliku vidjeti brojne vrijedne predmete sačuvane u ovom muzeju. U samostanu je prof. dr. Ivan Šarčević održao predavanje na temu „Uticaj religije na društvo“. U svom predavanju istakao je da se posebno mladi moraju lišiti predrasuda i licemjerstva, koje je nažalost prisutno u bosanskohercegovačkom društvu, što prema rječima prof. Šarčevića ne dozoljava izgradnju punog suživota. 

Nakon posjete samostanu, uslijedio je ručak, a potom posjeta Islamskom centru Livno. U Islamskom centru mlade Kiseljačane ugostio je Ismail ef. Mehtić, koordinator za međureligijsku saradnju Medžlisa islamske zajednice Livno, koji je upoznao mlade sa radom Medžlisa Livno i historijatom džamije Čurčinice. U džamiji je uslijedio razgovor o specifičnostima propisa u islamu i kršćanstvu. 

Mreža mladih i Frama i u narednom periodu planiraju nastaviti korisnu saradnju, te sa mladima slati poruku mira i suživota.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine