Printaj ovu stranu

Federalna ministrica posjetila Medžlis Orašje

Autor: M.A. Novembar 10, 2017 0

Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine ove godine organiziralo je 21. Dane europskog nasljeđa u Orašju tj. Posavini 25.i 26. oktobra pod nazivom „Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“. Tom prilikom realizirao se bogat programski sadržaj.

Nakon svečanog otvorenja manifestacije upriličio  se obilazak terena s gostima. U službenoj posjeti džamiji i islamskoj zajednici 25. 10. 2017. godine boravila je Federalna ministrica kulture i sporta gđa. Zora Dujmović s saradnicima i gostima, kao i Kantonalni ministar Prosvjete zananosti kulture i sporta Mario Pejić, prof. i predsjednik općinskog vijeća Orašje, Mario Oršolić, prof. kao i mnogi službenici Vlade, ministarstava i općine, a  koje je primio predsjednik Medžlisa islamske zajednice Orašje dr.sc. Mirsad ef. Arnautalić. Predsjednik MIZ-a Orašje je upoznao ministricu s Medžlisom, resursima i aktivnostima, kao i povijesti džamije. Potom su gosti posjetili  džamiju Aziziju u Orašju, gdje ih je ugostio glavni imam Salim ef. Kanlić, prof., a koji im se kratko obratio i  osvrnuo na proteklu agresiju na BiH, ali i na dobrosusjedske odnose Bošnjka i Hrvata, a što još jednom povrđuje i ova posjeta. Džamiju je dao izgraditi tadašnji sultan Abdul Aziz 1862. godine, a specifična je po tome što je  bila jedna od četiri tada izgrađenje džamije uz rijeku Savu, a jedina je preživjela agresiju na BiH u proteklom ratu, a ikao više puta granatirana i oštećena ostala je autentiča onakva kakva je i bila od početka u svom vanjskom izgledu. Džamija Azizija je jedna od 36 sultanskih džamija u BiH, čiju su izgradnju direktno naredili i finansirali sultani, što predstavlja njenu dodatnu vrijednost. Pored džamije gosti su posjetili i  Franjevački samostan i crkvu u Tolisi, malu vijećnicu u Odžaku, predstavljena im je tradicija pletenja od vrbove šibe kao i tradicionalni ribolov na Savi.

U okviru obilježavanja Dana europskog naslijeđa, tradicionalno se organizira i edukativni program „Mladi i naslijeđe“, u kojem sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola Federacije BiH. Program „Mladi i naslijeđe“ je važan segment manifestacije iz razloga što potiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno – povijesno naslijeđe Bosne i Hercegovine. U sklopu projekta  jedna domaća škola je bila domaćin svojim vršnjacima iz Bosne i Hercegovine.

Manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ se od 1991. godine održava u europskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strazburu, Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Izravan povod za osnivanje dao je projekt pod nazivom OTVORENI DANI KULTURNIH SPOMENIKA koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine, kako bi se širokoj publici pokazali spomenici koji im nisu dostupni.

Cilj održavanja manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe, kao i da se ohrabri tolerancija unutar Europe i izvan njenih granica. Također, manifestacija ima za cilj da potakne pojedince da se aktivno uključe u očuvanje i zaštitu zajedničkog naslijeđa te da informira javnost i relevantne nositelje vlasti o važnosti zaštite kulturne baštine od novih prijetnji izazvanih različitim faktorima.

Inače, zajedničku temu Dana europske baštine u 2017. godini pod nazivom „Baština i priroda“ prihvatila je većina zemalja Vijeća Europe. Temom se želi naglasiti povezanost čovjeka s prirodom te potreba za istraživanjem njezinih raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije. Princip neodvojivosti kulturnog i prirodnog naslijeđa prepoznao je i UNESCO kroz Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine.

Nakon niza uspješnih manifestacija održanih na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine (u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Srebreniku, Vranduku, Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, Čapljini, Počitelju i Stocu, Jajcu, Travniku i Donjem Vakufu, Konjicu, Goraždu, Livnu, Olovu), Ministarstvo jee ovogodišnju, 21. manifestaciju po redu, organiziralo u Orašju i Posavskom kantonu od 25. do 27. 10. na temu: „Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“.

Ove godine u programu Mladi i naslijeđe sudjelovalo je više od 100 osnovnih i srednjih škola sa područja Federacije BiH. Pristiglo je više od 1000 učeničkih likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova te veliki broj fotografija i maketa na temu: „Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu“. Navedena tema je usmjerila pozornost učenika na bogatstvo kulturno-povijesne i prirodne baštine kraja i okoline u kojoj žive. Također,  tema je potaknula učenike da budu ponosni na ljepotu prirode koja ih okružuje i da  istražuju i uče o vremenu, prostoru, življenju, graditeljstvu, rukotvorinama, pjesmi i igri te  neraskidivoj vezi s prirodom i potrebi za kontinuiranom brigom o prirodnoj i kulturnoj baštini.

Dodjelom povelja institucijama i pojedincima za doprinos u zaštiti kulturno – povijesne baštine BiH, u Orašju je  završena dvodnevna manifestacija Federalnog Ministarstva kulture i sporta „Dani europskog naslijeđa – Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine“.

                                                                                                                         

Povezani članci (po oznakama)