digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Odjel za ženski aktivizam MIZ Srebrenik u posjeti Srebrenici

Autor: D.B. Novembar 13, 2017 0

SREBRENIK: 12. novembar 2017. godine – U organizaciji odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog 180 žena, članica ovog odjela kao i koordinatorice Medžlisa, na čelu sa koordinatoricom za brak i porodicu Muftijstva Haibom Saračević su posjetile Srebrenicu. Odjel za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e Srebrenik, njih 30 članica na čelu sa koordinatoricom pri Medžlisu muallimom Edinom Mujkić, se pridružio ovoj posjeti.

Edina je u ime Medžlisa Srebrenik poselamila članice Odjela, te zahvalila im se što podržavaju aktivnosti Medžlisa koje su od velikog značaja za Zajednicu. Prilikom posjete Srebrenici prvo su posjetili memorijalni centar Potočiri, gdje su učenjem fatihe odale počast šehidima Podrinja. Nakon posjete Potočarima podne-namaz klanjale su u gradskoj srebreničkoj džamiji, gdje su učenjem odlomaka iz Kur'ana predale hatmu i jasine koje su proučili za šehide Srebrenice. Prisutne vjernice poselamio je glavni imam Medžlisa Srebrenica Damir-ef. Peštalić, koji se zahvalio odjelu za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog što su za ovu aktivnost odlučile baš da posjete Srebrenicu. Prisutnim hanumama obratila se i koordinatorica Hasiba Saračević, istakavši važnost posjete Potočarima i Srebrenici, te druženja sa hanumama iz ovih krajeva. Članice odjela za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e Srebrenik su za ovu aktivnost proučile hatmu šehidima Podrinja i spakovale 100 paketa, koje su prikupile koordinatorice džemata Luka, Čekanići, Bare, Babunovići, Špionica, Ježinac, Kiseljak, Centar Srebrenik, D. Potok, Tinja i Ćehaje, a koje su uručile koordinatorici za Srebrenicu Adisi Peštalić, koja je bila u ulozi domaćina, namijenjene ženama Srebrenice. Po povratku su posjetile Dnevni centar za djecu Emmaus Srebrenica, gdje su ih predstavnice centra upoznale sa radim ustanove. Ikindiju-namaz klanjale su u centralnoj džamiji Bratunac gdje im je dobrodošlicu iskazala koordinatorica za Bratunac Hida Ramić. Nakon posjete Bratuncu uputile su se kući.

Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje Odjel realizira, a cilj im je bio da naprave saradnju sa drugim Medžlisa te da zajednički djeluju - istakla je muallima Mujkić.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine