digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džematlijke iz osam medžlisa posjetile Srebrenicu

Autor: Novembar 15, 2017 0

Skoro 200 džematlijki iz medžlisa Odžak, Bosanski Šamac, Srebrenik, Gornja Tuzla, Tuzla, Zvornik, Živinice i Puračić u Lukavcu posjetile su ovaj grad. Tokom posjete džematlijke su, zajedno sa koordinatoricama iz svojih medžlisa, posjetile Memorijalni centar Srebrenica-Potočari. Organizovana je i posjeta Muzeju Genocida.

U Čaršijskoj džamiji u Srebrenici gošćama su dobrodošlicu poželjeli glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenica Damir-ef. Peštalić i muallima Adisa Peštalić, koordinatorica za brak i porodicu ovog medžlisa, kao i džematlijke iz Srebrenice.

Razgovarano je o životu i djelovanju Meždlisa IZ-e Srebrenica, a glavni imam Damir-ef. Peštalić je istakao da su ove posjete od velikog značaja kako za džematlijke i džematlije u Srebrenici tako i za sve one koji dođu i posjete ih. Tom prilikom je proučena i hatma dova, a džematlijke su zajedno sa svojim muallimama ranije proučile tri hatme i osam stotina Jasina. Pripremljene su i prigodne hedije. 

Nakon susreta i programa u Čaršijskoj džamiji četiri autobusa putnica su nastavili put ka internatu Međunarodnog foruma solidarnosti ”Emmaus” u Srebrenici gdje je razgovarano o načinu rada ovog internata, te su razmijenjene ideje o mogućoj saradnji.

Džematlijke su ikindiju-namaz klanjale u Bratuncu gdje su se susrele i sa koordinatoricom za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Bratunac Hibom Ramić.

Ovu posjetu su organizovale koordinatorica za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević i koordinatorice iz medžlisa Indira Kusur, Alija Kapetanović, Edina Mujkić, Bedrija Hadžimehmedović, Elma Mustajbašić, Adisa Jagodić Elmedina Osmić Brzović i Amina Karić.

Ovom posjetom je u potpunosti realizovan plan kojim je u 2017. godino bilo predviđeno da džematlijke posjete medžlise Brautunac, Vlasenica i Srebrenica.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine