digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevski džemat Teftedarin do: Izgrađeni mekteb, imamski stan i šehidska česma

Autor: Novembar 23, 2017 0

U petak, 17.11.2017. poslije džuma-namaza u džematu Teftedarin do, upriličena je svečanost otvorenje mekteba-imamskog stana i šehidske česme, na radost mnogih džematlija i prijatelja džemata.

Hutbu je održao glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautović koji je ovom prilikom naglasio ulogu i značaj angažmana na Allahovom putu i važnost institucije vakufa za društvo.

Svečanosti su prisustvovale mnoge zvanice iz vjerskog, kulturnog i političkog života. Naime, džemat Teftedarin do, je džemat koji je nastao zahvaljujući dobrim i hrabrim Bošnjacima, koji su se uspjeli organizirati u veoma teškim uvjetima rata. Nakon dva desetljeća, kapaciteti u mektepskoj učionici u džamiji više nisu bili dovoljni za normalno funkcionisanje mektepske nastave. S toga je džematski odbor donio odluku da se u haremu džamije pokrene akcija izgradnje mekteba koji će biti na usluzi i našoj omladini kao i ženskom aktivizmu džemata, gdje se redovno organiziraju časovi sufare i učenja Kur`ana. Također je planirano da se u sklopu projekta izgradi i imamski stan.

Vrijedno pomena je činjenica da je izgradnja mekteba i stana započeta 17.05.2017. sa kopanjem temelja, a šest mjeseci poslije, 17.11.20017., mekteb je stavljen u funkciju. Nakon presijecanja vrpce, prisutni su imali priliku da obiđu nove prostorije, a donatorima (prijateljima džemata) su uručena priznanja. Glavni imam, dr. Dautović je naglasio našu konstantnu obavezu za unaprijeđenje mekteba. Hajr-dovu je proučio muderris Nezim ef. Halilović. Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su pomogli na bilo koji način, a Džematskom odboru u sastavu: Hamdo Dedović (mutevelija), Jusuf Musić, Omer Korač, Halil Kadrić, Emir Kadrić, Salem Vatreš i Adis ef. Sultanović  samo se može čestitati. U bošnjačkoj kulturi i tradiciji ustalila se praksa da se iza sebe ostaviti neki hajr (dobro). Najčešće su to bile javne vode – česme koje su predstavljale jedan vid trajnog dobra (vakufa). Džematlija hadžija Huso Bajić zajedno sa svojom porodicom, inspirisan islamskim načelima, uvakufio je tj. izgradio prelijepu česmu pred duše svoje hanume Muške i svoga sina šehida Envera i ostale rodbine. Molimo Allaha dž.š. da ukabuli i u sevap upiše našem hadžiji i njegovoj djeci.

Nakon svečanog presijecanja vrpce na česmi, članovi porodice su pustili vodu na česmama i simbolično predali objekat na korištenje Islamskoj zajednici, džematu i džematlijama, nakon čega je proučena jasin-dova pred duše umrlih iz porodice Bajić, ali i šehida BiH. Ova česma je ukras i ponos džemata gdje će svaki namjernik imati priliku da se okrijepi, abdesti i da obavi namaz u džamiji. Na kraju je upriličen svečani ručak u prostoriji džamije uz druženje sa gostima i prijateljima.

Adis Sultanović

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine