digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Program za mlade u Istiqlal džamiji

Autor: Novembar 23, 2017 0

U subotu 18. novembra održan je program za mlade u Istiqlal džamiji. Program je organizirao imam džamije uz podršku džematkog odbora, a u suradnji sa koordinatorom Mreže mladih općine Novi Grad

 

Cilj programa je da se prenošenjem kvalitetnih sadržaja mladima, omogući da istovremeno uče, upoznaju se i druže u lijepom džamijskom ambijentu.

Program je započeo učenjem Kurana, a ašere je proučio, pobjednik regionalnog takmičenja u tilavetu, Ammar Đikić, muezzin Istiqlal džamije. Nakon toga, obratio se koordinator Mreže mladih za općinu Novi Grad, Mirsad ef. Mešanović, poselamio prisutne i najavio predavače. 

Prvi predavač je bio prof. Jusuf ef. Džafić koji je objasnio deset fetvi iz klasičnog hanefijskog fikha o kojima u našem području postoji mnogo rasprava. Na interesantan i vrlo argumentovan način je objasnio da su ibadeti i način na koji se u BIH praktikuju itekako utemeljeni na hadisu i da imaju kvalitetnu argumentaciju. Poslije njega, obratio se i domaćin mr. Ahmet ef. Skopljak koji je govorio o običajima koji se u BiH stotinama godina praktikuju, a koji imaju utemeljenja na vjerodostojnim hadisima.

Između sva predavanja, prisutne je osvježio, učenjem ilahije, Latif Moćević, uz pratnju Halida Hajdukovića. Poslije predavanja mladi su postavili mnogo pitanja i dobili odgovore, što potvrđuje da su izuzetno zanteresovani za ove teme i da zaista žele da saznaju i razumiju propise svoje vjere.

Razgovor i druženje je nastavljeno u musafirhani Istiqlal džamije, gdje su se svi prisutni počastili ali i dodatno osvježili učenjem ilahija.Programu su prisustvovali mladi iz džemata općine Novi grad, a prisutna je bila grupa mladih iz Hadžića sa imamom Maid ef. Alađuzom, te grupa mladih iz Olova sa imamom Ibrahim ef. Mehićem.

Bilo je ovo ugodno druženje i upoznavanje mladih kroz koje su naučili važnih stvari o svojoj vjeri, te istinski uživali u lijepoj i prijatnoj atmosferi. Nadamo se da ćemo još mnogo ovakvih programa organizirati kako bismo se svi okoristili, širili znanje i jačali naše džemate.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine