digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Centralna mevludska svečanost u Velikoj Kladuši

Autor: Mevludin Mujakić Decembar 04, 2017 0

Za područje Medžlisa IZ Velika Kladuša 2. decembra u džematu Vrnograč, održana je Centralna mevludska svečanost u organizaciji Medžlisa IZ-e i Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Vel. Kladuša, a povodom mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Nakon klanjanja akšam namaza prisutne je poselamio i riječi dobrodošlice izrazio Hazim ef. Hadžić, imam džemata Vrnograč, koji je ujedno i najavio obraćanje glavnog imama mr. Ismet ef. Mustedanagića.

Program povodom rođenja Muhammeda a.s. izveli su imami Medžlisa IZ-e Vel. Kladuši, koji su melozvučnim glasom osvježili srca prisutnih. Pri kraju svečanosti prisutnim vjernicima obratio se i bihaćki muftija prof. Hasan ef. Makić, koji je čestitao imamima na održanom programu, te zaželio sreću i uspjeh u budućem radu Glavnog imama.

Muftija je u svom vazi-nasihatu govorio o imenu Muhammed koje se u Kur'anu spominje na četiri mjesta, citiravši i komentarišući Kur'anske ajete u kojima se ime Muhammed spominje. Na kraju programa, a prije dove Predsjednik Osnovnog odbora Udruženja ilmijje Vel. Kladuša, Arif ef. Erdić proučio je ašere (Muhammedun resulullah), u kojem se govorio da su vjernici međusobno samilosni jedni prema drugima, a strogi prema nevjernicima, a to je ujedno bila i poruka našeg Muftije.

Svečanost je krunisana učenjem mevludske dove.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine