digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Banovići: Mevlud u Islamskom centru

Autor: Decembar 06, 2017 0

Povodom 12. rebiu-l-evvela, dana rođenje Muhammed s.a.v.s., u subotu 2. decembra poslije podne namaza u džamiji Islamskog centra u Banovićima održana je centralna mevludska svečanost.

Mevludu je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, kao i akademik Enver Zerem, zatim Amir-ef. Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, glavni imam Medžlisa IZ-e Banovići Sead-ef. Mrahorović, imami i brojni džematlije.

Mevlud su proučili imami ovog medžlisa, a glavni imam Mrahorović je  u svome obraćanju ukazao na važnost slijeđenja Pejgamberova puta. Amir-ef. Sakić je posebno istakao život Muhammed a.s.  kao život sa mjerom i onim što donosi dobro ljudima, a akademik Zerem je govorio o isprepletanosti vjere i nauke i potrebi da nauka bude oplemenjena moralom, a moral nudi vjera.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju ukazao na potrebu da se što više sjećamo našeg dragog Poslanika s.a.v.s., posebno učeći salavate i slijedeći njegov put. Muftija Fazlović je govorio i o osobinama našeg lijepog Pejgambera čije ime je ispisano na Allahovu prijestolju, te pozivao prisutne da riječi La ilahe illellah Muhammedun resulullah ispišu u svojim srcima, u prijestolju svoga tijela.

Mevludski program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana i dovom. Ovih dana će, na području Medžlisa IZ-e Banovići, u svakoj džamiji bit proučen mevlud.

Povezani članci (po oznakama)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine