Zenica: Program sa 22 hafiza

Autor: Decembar 06, 2017 0

U okviru obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s., , u petak, 1. decembra 2017. godine, u Ensar džamiji u Zenici, organizirana je centralna manifestacija za područje Muftiluka zeničkog, pod nazivom ''Muhammed, a.s., ljepšeg dara ljudskom rodu ne treba''

 Učesnici manifestacije bili su 22 hafiza i glavni imami Muftiluka zeničkog, a program manifestacije realiziran je kroz učenje Kur'ana pomenutih hafiza, učenje mevluda i ilahija.

Predavanje u okviru manifestacije održao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica, a besjedu muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

Glavni imam u svom predavanju, između ostaloga, istakao je činjenicu da je sunnet Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., prisutan u svakodnevnom životu muslimana, da dobra djela mogu pobrisati ružne postupke, kao što veliki prijestupi, očita zabluda i javni grijesi mogu izbrisati dobra djela, citirajući ajet iz sure Muhammed, u kojem je Allah, dž. š. rakao: ''O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku, i ne ništite djela svoja!''

Muftija zenički u svojoj besjedi govorio je o životu i osobinama Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., ističući da slijeđenjem Božijeg Poslanika postižemo spas i uspjeh i na ovom i na Budućem svijetu.

Dvanaesti rebiu-l-evvel obilježen je i na području svih medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog različitim programskim sadržajima: večerima Kur'ana, mevludima, promocijama, predavanjima, tribinama, izložbama i dr.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro