Mevludi na području Medžlisa Doboj

Autor: Adil Rudanović Decembar 07, 2017 0

Kao što je poznato, 12. rebiul-evvel je dan rođenja Božijeg poslanika, Muhammeda a.s. Ovaj događaj se obilježava širom muslimanskog svijeta učenjem Kur`ana, mevluda, tevhida, ilahija, kasida i drugim sadržajima kojim se podsjeća na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju

Ovogodišnji tradicionalni mevludi koji se organizuje u povodu 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja poslanika Muhammeda a.s., održat će se po džematima na području Medžlisa IZ Doboj.

- Centralna mevludska svečanost upriličena je u džematu Kotorsko Gornje,program su izveli imami MIZ Doboj, uz obraćanje domaćina glavnog imama mr.Bajre ef. Džafića. Predavač je bio Adil ef. Rudanović.

- U džematima Hadzići i Trnjak Doboj, mevludski program su izveli polaznici mektebske pouke. Ovo je bila prilika da se svi zajedno, u posebnom duhovnom ambijentu, prisjetimo važnih i značajnih poruka koje je Poslanik a.s., poslanik svih poslanika, primjer svih primjera, promovirao za vrijeme svoga poslaničkog života

- Aktiv žena MIZ doboj organizirao je po prvi put mevlud za žene,koji je kasnije nastavio se uz druženje. Voditelji programa bili su Alema Mehic i Lamija Mehmedić.Mevlud je organizovan u džematu klokotnica polje.

db

 

Allah, dž. š., u Kur'anu kaže: „Allah i Njegovi meleki donose salavat na Poslanika, o vjernici, i vi donosite salavat na Pejgambera i Selam mu šaljite“.  (XXXIII:56)

Molimo Allaha, dž.š., da nas učini dostojnim šefa'ata Muhammeda, a.s. AMIN!

                                   

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro