digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dani mevluda u Tesliću

Autor: Decembar 12, 2017 0

Osvježeni skorom posjetom reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića Tesliću imami su zajedno sa članovima Izvršnog odbora a pod pokroviteljstvom Medžlisa IZ-e Teslić organizovali desetodnevne aktivnosti povom obilježavanje mjeseca rebiu-l-evvela i rođenja Poslanika s. a. v. s.

Na području našeg Medžlisa posebna pažnja svake godine posveti se dolasku ovog mjeseca. Dersovi, hutbe, posjećivanje mevluda i svakodnevni razgovori o Muhammedu a. s. iskazuju ljubav i čežnju za resulom, njegovom porodicom, ashabima ali i načinom života i praksom koja je iza njega sačuvana do naših dana. U mjesecu rebiu-l-evvelu od davnina su učeni mevludi u Tesliću u privatnim kućama gdje se kazivao ders i na taj način čuvala vjera i identitet.

 Centralna manifestacija uz bogat vjerski program ove godine upriličena je u džematu Stenjak-Teslić  u četvrtak 12. Rebiu-l-evvela 1439. H. g. odnosno 30. novembra 2017. godine. Prigodno predavanje i čestitku povodom nastupanja rođenja Resula a. s. uputio je glavni imam Sifet ef. Hadžić pozivajući prisutne da Poslanikovu praksu unesu u svoja srca, u svoje domove i u svoja sela. 

Uz mevludski program kojeg su proučili imami MIZ-e Teslić praćenog učenjem lijepih ilahija u izvedbi hora džemata Ružević obilježen je mubarek dan rođenja Poslanika a. s. i u džematu Ružević u subotu 02. 12. 2017. g. poslije akšam-namaza. U cilju prisjećanja na prvu Objavu upriličena je i promocija knjige El-Muhtar li-l-fetava koju je preveo i promovisao u ovoj mubarek noći Jusuf ef. Džafić. Riječ na promociji knjige uzeli su i naš glavni imam Sifet ef. kao i mjesni imam džemata Ružević Enver ef. Gondžić. 

Već sljedeći dan zajedno sa velikim brojem naših džematlija našli smo se u džematu Kamenica. Ovaj mevludski progam će ostati upamćen po takmičenju naših najmlađih džematlija, polaznika mektebske nastave koji su se dokazivali u poznavanju životopisa Poslanika a. s. Pripreme na ovo takmičenje su trajale oko mjesec dana gdje su svi polaznici mekteba MIZ-e Teslić imali priliku da se pripreme i nauče nešto o Muhammedu a. s. te da učestvuju na takmičenju u svom mektebu nakon čega su izabrana po dva nejuspješnija kandidata iz džemata koji su uzeli učešće na nivou Medžlisa. Prva tri mjesta su vrijedno nagrađena kao i svi učesnici. Bila je ovo prilika da najmanje pedeset polaznika usvoji znanje iz Sire-životopisa Poslanika a. s. i to pokažu pred tročlanom komisijom i džematlijama. Donator ove svečanosti je bila H.O.''Budi dio hajra'' iz Švedske.

Svečanost povodom završetka radova na ograđivanju harema i mezaristana u džematu Hranković upriličena je zajedno sa mevludom Poslanika a. s.. Džematlije ovog džemata zajedno sa svojim imamom Amir ef. Muminovićem prikupili su sredstva koja su utrošili u ovaj hajirli posao i  modernizaciju i opremanje mektebske učionice. 

Enver ef. Gondžić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine