digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Glavni imam Medžlisa Tešanj: Unutrašnjost džamije nije oštećena

Autor: Decembar 12, 2017 0

Vjetar srušio munaru Ferhad-begove džamije u Tešnju

Uslijed snažnog vjetra, koji je tokom protekle noći zahvatio Tešanj i njegovu okolinu, nešto iza ponoći srušena je munara Ferhad-begove džamije u Tešnju.

Kako je kazao za Preporod Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, munara Gazi Ferhad-begove džamije srušena je od jakog udara vjetra i prilikom pada oštetila je džamijsku sofu i jedan dućan u privatnom vlasništvu koji se nalazio neposredno uz džamiju.

Imam Omerbašić izrazio je zadovoljstvo time što nije bilo ljudskih žrtava, naglašavajući da je tešanjska Čaršija noćas ostala bez svoga simbola i da se ne može jutros prepoznati. „Uz Allahovu pomoć Tešnjaci su iz iskušenja uvijek izlazili jači, jedinstveniji i spremniji na žrtvu“, kazao je glavni imam Medžlisa IZ Tešanj.

Muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović jutros je posjetio Medžlis Tešanj i obišao Ferhad-begovu džamiju.

Glavni imam Omerbašić izrazio je uvjerenje da će džamija vrlo brzo biti u funkciji za obavljanje redovnih vjerskih aktivnosti, podsjećajući da je džamija od 1558. godine, kada je napravljena, služila vjernicima za obavljanje namaza i vršenje drugih vjerskih sadržaja i ona će i dalje, ako Bog da, služiti onako kako je to Gazi Ferhad-beg svojom vakufnamom odredio.

Dan grada Tešnja se obilježava 10. decembra, na dan uvakufljenja Ferhad-begove džamije i prije dva dana je svečano obilježen ovaj dan i evocirano sjećanja na datum kada je Gazi Ferhat-beg uvakufio svoju džamiju, koja se smatra početkom urbanog razvoja Tešnja.

Policija je obavila uviđaj, a iz Medžlisa IZ Tešanj očekuju i dolazak stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ferhad-begova džamija, u narodu poznatija kao Čaršijska džamija, nalazi se pod zaštitom države kao spomenik kulture nulte kategorije.

O posljedicama nevremena u Tešnju načelnik Općine Tešanj Suad Huskić je kazao:  “Vjetar jakog intenziteta tokom noći je zahvatio područje općine Tešanj i izazvao značajnu materijalnu štetu na objektima i instalacijama. Usljed vjetra pao je minaret Ferhad begove džamije. Prijavljena su dva velika oštećenja u urušavanja krova u Jevadžijama i Raduši. Vatrogasna jedinica je intervenisala u Raduši gdje je izbio požar na stambenom objektu, te na drugom objektu zbog pada elektro stuba na krov stambenog objekta. Evidentirano je više prijava pada elektrovodova na putnu komunikaciju. Snabijedivanje vodom je uredno. Snabdijevanje električnom energijom je otežano i ograničeno. Podzemne instalacije su u funkciji (uglavnom poslovne zone, objekti od posebne važnosti/bolnica, dom zdravlja, policija...) dok je veliki dio stambenih objekata trenutno bez električne energije, naročito područja O Planja, Karadaglija, Jablanice, Dž. Planja, Miljanovaca, Mekiša, Dobropolja... Sanacija kvarova je otežana zbog vjetra.“

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine