digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Svečanost hatmi za žene u džematu Brekovica

Autor: Decembar 13, 2017 0

Bihać, 26.11.2017. – „Hatme“ u Krajini predstavljaju posebnu svečanost koja se bez imalo uveličavanja stavlja u rang velikog veselja poput svadbe, rođenja djeteta i sl., pa se njima pristupa sa posebnim senzibilitetom sa jedne i sa posebnim emocijama i davanju na značaju sa druge strane.

Jedne nesvakidašnje hatme su hatme odraslih žena koje nisu imale sreću da u svome djetinstvu polože hatmu. Međutim, radost i sreća zbog hatmi se ipak ostvarila kod deset žena iz džemata Brekovica, Medžlis Islamske zajednice Bihać, koje su u protekle tri godine krenuvši od prvog harfa u sufari prije neki dan stavili pečat na svoj trogodišnji trud.

Pored hafize Hidajete Mahalbašić, bivše muallime u džematu, sa ovom vrijednom grupom je radila muallima Zineta Horozović, koja nije krila svoju sreću i zadovoljstvo što je Božijom milošću učestvovala u podučavanju i druženju sa ovim vrijednim ženama koje su svojim primjerom pokazale kako je moguće izvršavati svoje kućne i poslovne obaveze, ali i educirati se o svojoj vjeri i što je pogotovo važno da svoje slobodno vrijeme provode učeći Božije riječi.

„Kur'an je najbolji prijatelj, najodaniji saputnik, najjači oslonac, najispravniji put i najljepša hrana za našu dušu. Ovi pupoljci ovdje danas koje gledate i koje će te čuti su se uvjerile u ove činjenice i s toga sa velikim entuzijazmom redovno učile Kur'an, poporavljali greške u svom učenju i danas pred vama svečano predstavljaju svoj ponos da su veoma dobro naučile učiti Kur'an gledajući, ali i veoma mnogo Kur'ana napamet. One nam pokazuju da se može, da se treba i mora otvorenog srca pristupiti Kur'anu, a da će Kur'an darovati iz svojih blagodati najljepše poklone svima koji mu otvore srce.“ – rekla je u uvodnim riječima muallima Zineta Horozović.

Iako su obilne sniježne padavine bile ozbiljna prepreka za dolazak velikog broja žena, džamija je bila ispunjena ženama koje su došle iz mnogih džemata da prisustvuju ovom jedinstvenom događaju.

Nakon što su proučile sve ono što je planirano tokom svečanosti, prisutnima se obratila prof. Šuhra Terzić, koordinatorica odjela za brak i porodicu bihaćkog muftijstva, koja je veoma inspirativno i nadahnuto govorila o važnosti učenja Kur'ana i postupanja po njegovim uputama. Pohvalila je rad muallime Zinete ističući njene velike zasluge u afirmaciji žene muslimanke u društvu i kroz njeno koordiniranje odjelom za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Bihać i žensku edukativnu organizaciju „Iskre“, naglašavajući svoje zadovoljstvo zbog činjenice da prisustvuje jednom ovakvom događaju.

„Kur'an nikada ne ispuštajte iz svojih ruku i kada niste zbog obaveza ili drugih prepreka u prilici učiti Kur'an slušajte ga i neka vaša djeca i ukućani s vama slušaju Kur'an Časni. Kuća u kojoj se ne čuje učenje Kur'ana je mrtva kuća u koju meleki ne ulaze. Čestitam vama i vašoj muallimi. Nadam se da će ovo postati svakodnevna pojava i u drugim našim džamijama i džematima.“

Svršenice hatmi su svoju hatmu i brojne Jasine koje su proučile poklonile pred dušu svoga muallima i nekadašnjeg vrijednog i voljenog imama u džematu Brekovica Akaid-ef. Boje. Dovu je u konačnici proučila njegova supruga muallima Refika-hanuma i duboko ganula i izazvala erupciju emocija kod svih prisutnih podsjećaju ih na dane provedene zajedno s njom i njenim rahmeti mužem.

Žene koje su završile učenje hatme su: hadži Fatima Dedić, Nermina Babić, Esna Prošić, Sabina Hukarević, Mirza Majstorović, Emina i Amina Prošić (majka i kćerka), Amra Jukić, Senada Omeradžić i Sebira Nadarević.

Nakon završetka svečanosti i darivanja druženje je nastavljeno uz ručak i poslastice kojeg su za ovaj poseban povod priredile vrijedne ruke članica udruženja žena iz Brekovice.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine