digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tuzla: Tradicionalni mevlud za žene

Autor: E.O.Brzović Decembar 25, 2017 0

Tradicionlani mevlud za žene: Najljepše sjećanje na Poslanika islama

U okviru mevludske manifestacije „Stazama Poslanika islama“ u četvrtak, 14. decembar 2017. godine u džamiji Behram-begove medrese upriličen je tradicionalni mevlud za žene u organizaciji Behram-begove medrese i Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Inspirativan progam koji je sadržavao učenje odlomaka Kur’ana, salavata, ilahija, kaside i kazivanja o Poslaniku izvele su učenice horske i recitatorske sekcije tuzlanske medrese.

Družeći se kroz kazivanja o Miljeniku i odlomke iz mevludskog spjeva sve prisutne su imale priliku da osjete makar djelić dobra koji je nosio sa sobom, a potom ostavio svom ummetu Poslanik islama.

Prigodnu besjedu o Poslaniku Muhammedu a.s. i njegovom odnosu prema njegovim suprugama, kćerima i drugim članovima porodice održala je prof. Mukelefa Behaderović.

Prof. Behaderović je istakla da nam Poslanik može biti uzor u svim životnim situacijama. Ako si bogat, ako si siromah, ako si muž, on vam može biti uzor. On vam može biti uzor u noći, u danu, na putu i putovanju. Poslanik a.s. je bio prekrasan primjer lijepog odnosa prema žena. Ponos i čast je svim muslimanima i muslimankama što ga imaju za svog Poslanika, kazala je prof. Behaderović.

Pored lijepog govora o Allahovom Miljeniku. Muhammedu a.s., ovu svečanost su krasili i mevludskim adeti, a nisu izostali ni mevludsko šerbe, niti mevludske bombone.

-Ova svečanost je jedna od onih koje su nam posebno drage. Ovo je mjesec kada osvježimo naša sjećanja na Poslanika na poseban, najljepši način. Na način kako su to činile naše nane, u tradicionalnoj odjeći, uz naše lijepe adete, uz okus mevludskog šerbeta i mevludskih bombona. Slični mevludi su se održavali kad su naše nane bile djeca. To je dio naše tradiciije i valja nam je sačuvati u tom autentičnom obliku, ne dopustiti da ode stazom zaborava. Ova svečanost je dobar način da očuvamo dio naše bošnjačke tradicije, da je njegujemo i tako njegujući i čuvajući prenosimo na nove naraštaje. – kazala je predsjednica Asocijacije žena Medžlisa Tuzla, prof. Elmedina Osmić Brzović.

Nakon svečanosti upriličena je humanitarna prodaja učeničkih kaligrafskih i likovnih radova, kao i kolača koje su pripremile porfesorice medrese i koordinatorice iz tuzlanskih džemata. Sva sredstva koja su prikupljena iskoristiti će se u humanitarne svrhe.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine