digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hafiska dova profesoru Behram-begove medrese

Autor: A. Đulović Decembar 28, 2017 0

Hafiska dova Amiru Hodžiću, profesoru Behram-begove medrese, proučena je u srijedu 27. decembra u džamiji Medrese. Od 2000. godine pa do danas, među učenicima i profesorima Behram-begove medrese promovisano je 55 hafiza. Hafiz Hodžić je hifz položio 20. januara 2017. godine pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta IZ-e u BiH.

 Muhaffizi Amir-ef. Hodžiću su bili imam hafiz Husein-ef. Smajić i profesor Kiraeta u Behram-begovoj medresi hafiz Mirnes-ef. Spahić, pred kojim je i završio hifz, a kojem je ovo 30. kandidat kojeg je izveo u zvanje hafiza Časnog Kur'ana.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je čestitao hafizu Hodžiću, njegovim roditeljima Muhamedu i Zibi i njegovoj porodici, te je istakao da je Kur'an naša uputa i vodič na pravome i najboljem putu.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH doktor Dževad Šošić, šef katedre za Kiraet Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i predsjednik Komisije za Hifz, uručio je diplomu hafiza Kur'ana Časnog Amiru Hodžiću, a dovu je proučio hafiz Mirnes Spahić.

Prisutnima su se obratili direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH Ibrahim Begović i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić.

Svečanoj hafiskoj dovi prisustvovali su alimi iz Sarajeva, Bihaća, Zenice, Tuzle i drugih gradova, direktor Fondacije za hifz, hafizi, glavni imami i imami, kao i roditelji i članovi porodice hafiza Hodžića, njegove kolege iz generacije u Gazi Husrev-begovoj medresi i brojni profesori, učenici i učenice Behram-begove medrese.

Hafiz Amir Hodžić, sin Muhameda i Zibe, rođen je 1972. godine u Gornjim Vukovijama, općina Kalesija. Prvim harfovima podučio ga je njegov imam rahmetli Jusuf-ef. Husejnović. Iako se 1991. godine, nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese, hafiz Hodžić upisao na Odsjek za arapski jezik u Rijadu, zbog Agresije na BiH vraća se u domovinu i aktivno uključuje u redove Armije BiH. Krajem 1994. godine odlazi u Medini gdje uči arapski jezik i uspisuje se na Fakultet islamskog prava kojeg uspješno završava 1999. godine. Po povratku u BiH počinje raditi u Behram-begovoj medresi kao profesor u odgoju, a kasnije i kao profesor Fikha i Hadisa. Radio je i kao profesor  Islamske vjeronauke i profesor Arapskog jezika u Gimnaziji Ismet Mujezinović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine