Printaj ovu stranu

Tešanj: Otvorena izložba

Autor: Rašid Orlović Januar 06, 2018 0

Školstvo u tešanjskom kraju između dva svjetska rata.

U petak, 29. decembra 2017. godine, poslije džuma-namaza, u atriju Medžlisa IZ Tešanj svečano je otvorena izložba Školstvo u tešanjskom kraju između dva svjetska rata, autora Rašida Orlovića i Mensure Mujkanović. Izložba je organizovana u okviru općinske manifestacije Dani grada Tešnja 2017., i manifestacije Medžlisa IZ-e Tešanj Salavat ti donosimo ja Resulallah,  a  nastala je kao produkt saradnje Medžlisa Islamske zajednice Tešanj i JU Muzej Tešanj.

Ova izložba predstavlja kontinuitet u istraživanju prosvjetnih prilika tešanjskog prostora, i nastavak je prošlogodišnje izložbe istih autora u istom prostoru, o školstvu na tešanjskom prostoru u vrijeme Austrougarske uprave.

Na izložbi su, kao uvod, predstavljene administrativne promjene u tešanjskom kotaru-srezu sa novom vlašću i prosvjetne prilike koje su vladale u tešanjskom području pred kraj rata 1918., a zatim, kao centralni dio izložbe, dio koji govori o državnim i konfesionalnim školama između dva rata.

Pored četiri narodne osnovne škole osnovane u ranijem, austrougarskom periodu (Tešanj, Miljanovci, Tešanjka, Šije) u periodu između dva rata osnovane su i škole u Jelahu, Omanjskoj i Medakovu (škola u Medakovu počela sa radom tek 1943. godine). Tekstualni prikaz, fotografije, novinski članci, udžbenici, razrednice, glavni imenik iz narodne osnovne škole u Tešnju i drugi dokumenti svjedoče o školskim prilikama u tešanjskom kraju između dva svjetska rata. Podaci koji su korišteni predstavljaju neobjavljenu i objavljenu izvornu građu iz Arhiva Bosne i Hercegovine i Arhiva RS u Banja Luci, neobjavljenu izvornu građu iz Medžlisa IZ Tešanj i porodičnih arhiva naših sugrađana.

U ovome dijelu izložbe izloženi su podaci o radu medrese (1918/1919 – 1928/29. – prestala s radom), mektebiibtidaijja i sibjan mekteba (1918/1919-1931/1932. – reformisani u jedno i dvogodišnje mektebe), jedno i dvogodišnjih mekteba (1932/1933-1941.),  spiskovi učenika u sibjan-mektebima i mektebiibtidaijama, spiskovi sibjan muallima, podaci o muderrisima i muallimima ibtidaijja, udžbenici koji su se koristili u medresi i mektebima, statistički podaci, plaće  i drugi dokumenti.

Na kraju izložbe dat je statistički prikaz pismenosti stanovništa po spolu i mjestu za cijelo područje tadašnjeg sreza Tešanj na kraju 1939.godine. 

Veoma interesantan dio koji prati cijelu izložbu jeste i taktilni dio za slijepe i slabovidne osobe.

Pored autora, na izložbi su se brojnim prisutnim tešnjacima prigodno obratili idirektor JU Muzej Tešanj Ernad Prnjavorac i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Autori ove izložbe zahvaljuju se Gazi Husrev-begovoj biblioteci na ustupljenim udžbenicima za medrese i mektebe korištene u nastavi u tom periodu, sugrađanima Huseinu Galijaševiću, Hamdi Kurdiću, Fahki Hrnjiću i Risti Blagojeviću, kao publici koja je prisustvovala otvaranju izložbe.