Zapis o džematu Hafizovići – Jezerski

Autor: F. Vojić Januar 12, 2018 0

Džemat Hafizovići – Jezerski jedan je od tri džemata koji djeluju u Jezerskom kod Bosanske Krupe pod okriljem Medžlisa Bosanska Krupa. Džemat Hafizovići – Jezerski formiran je ratne 1993. godine i u njemu danas živi tek dvadeset i osam porodica. Po brojnosti zasigurno je najmanji džemat na području bosanskokrupskog Medžlisa i Muftijstva bihaćkoga.

Mala zajednica

Džemat Hafizovići, kojem, pored istoimenog sela, pripada još i Trnovac, nalazi se dvadeset kilometara sjeveroistočno od Bosanske Krupe. Džemat broji dvadeset i osam domaćinstava. Prvu malu drvenu džamiju na ovim prostorima davne 1873. godine sagradilo je sedmero džematlija Hafizovića predvođenih hafizom Hasanom. Četiri godine kasnije zapalili su je srpski ustanici Petra - Pecije Popovića. Na njenom mjestu izgrađena je druga džamija koja je služila osamdeset i sedam godina, a treća, sadašnja sagrađena je 1968. Stara dotrajala džamija je zatvorena i još je tu kao svjedok prošlog vremena. Oštećena je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, od 1992. do 1995. a renovirana 1997. godine. Džemat Hafizovići datira od 1993. godine. Džemat je aktiviran u jeku rata dolaskom Asim-ef. Hafizovića, sadašnjeg imama džemata Bešići u Bosanskoj Otoci. “Po dolasku u Hafizoviće, ovu našu staru džamiju je okrečio i uredio, te obnovio vjerski život u ovoj sredini. Od 2000. godine ovdje obavljam dužnost imama, hatiba i mualima a počeo sam službovati u ovoj staroj džamiji, preko puta sadašnje nove sve do 2006. godine“, kaže Asmin-ef. Mahmić, imam u džematu Hafizovići – Jezerski. Vrijedni mještani ovoga džemata su augusta 2006. godine sagradili novu džamiju, kad je i otvorena i u potpunosti je osposobljena za odvijanje vjerskoga života u džematu. Vjerske aktivnosti se redovno odvijaju. “Iako je ovo mala zajednica s tek dvadeset i osam domaćinstava, to nas ne spriječava u svakodnevnom vjerskom životu, obavljaju redovnog džuma-namaza, pet dnevnih namaza itd. Mektebska pouka se odvija vikendom. Za sedamnaest godina, koliko sam u džematu, osam generacija je uspješno okončalo hatmenski ispit, dalo hatme. To je garancija opstanka našeg džemata. Danas nema mnogo djece na mektebskoj nastavi, a s obzirom da nam dolaze djeca iz susjednih džemata kojima je naš mekteb bliži, mektebsku nastavu pohađaju najmlađi iz džemata Jezerski-Grad, Dijelovi, pa čak i iz džemata Mahmić-Selo. Mekteb je otvoren za svu djecu i nije teritorijalno ograničen. Mektebsku nastavu pohađa petnaest do dvadeset učenika“, kaže Asmin-ef. Mahmić.

Imali nafaku

Najstariji džematlija u džematu Hafizovići – Jezerski je osamdesetdevetogodišnjak hadži Hilmija Hafizović koji je u vrijeme izgradnje današnje, nove džamije bio predsjednik građevinskog odbora i podnio najveći teret njene izgradnje. Koordinirao je aktivnosti i na izgradnji šehidskog spomen-obilježja koje će trajno podsjećati na petnaest šehida iz džemata. “Od osnivanja džemata do sad ovdje je službovalo četrnaest imama. Uz novu džamiju, izgrađena je i imamska kuća pri čemu je uloženo mnogo sredstava, a ograđena su i dva mezarja, te kupljeno zemljište. Sve je koštalo oko 450.000 maraka“, kaže hadži Hilmija Hafizović. Dodaje kako je nova džamija uz dobrovoljne priloge džematlija izgrađena i sredstvima džematlija susjednih džemata, a počeli su je graditi sa samo 700 maraka. Hilmija ističe kako su sa svih strana imali nafaku a izgradnju džamije i imamske kuće finansirali su ovdašnje džematlije iz osamnaest familija. Prva umra iz ovoga džemata obavljena je 1990. godine. Prvi hadžija iz ovoga džemata, Suljaga Hafizović, otišao je na hadž 1897.godine, prisjetio se hadži Hilmija Hafizović.

Ne zaboravljaju džemat

Najmlađe džematlije džemata Hafizovići – Jezerski su djevojčice Aiša, Azra i Esma Hafizović, a najmlađi hadžija Sabid Hafizović, sin hadži Sulejmana Hafizovića, koji živi i radi u Republici Austriji. “Džemat Hafizovići do sada ima više od deset hadžija. Prošle godine sam imao priliku obaviti petu islamsku dužnost, a ove godine iz našeg džemata nije bilo hadžija, ali se pojedinci već interesuju da narednih godina obave hadž. Mnogo naših džematlija živi i radi u dijaspori a s njima su i njihove porodice. U svakom pogledu, ne zaboravljaju svoj rodni kraj i džemat“, kaže imam Asmin-ef. Mahmić. “U odnosu na prijeratni period, danas se mladi mnogo više odazivaju vjerskim dužnostima i dolaze u džamiju, što nas svakako veseli i potvrđuje da naša omladina zna ko je i šta je“, kaže džematlija Muhamed Hafizović. Među poznatije imame, hatibe, muallime ili alime koji su djelovali u ovom džematu ubraja se i dr. Šukrija-ef. Ramić, profesor i bivši dekan Islamskoga pedagoškog fakulteta u Zenici. Vakufsku imovinu džemata, pored dvije spomenute džamije, čine još i imamska kuća s mektebom, zgrada, njiva, i mezarje. Među istaknutije vakife u džematu ubrajaju se Mehmed, Hasan i Šaban Hafizović.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro