digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Bračni par uvakufio organizaciju halke hadisa

Autor: M.S. Januar 23, 2018 0

 

Postoje različite vrste vakufe, a jednu od njih, nekada vrlo poznatu u gradskim sredinama, revitalizirao je bračni par Numanović iz Sarajeva

U prostorijama Medžlisa Sarajevo, 28. decembra 2017. godine, potpisan je sporazum o finansiranju vjerskih aktivnosti, odnosno o organiziranju Ćursa ili Halke hadisa u Kučuk-Katib Muhjiddinovoj džamiji, poznatijoj kao džamiji u Nadmlinima.

Sporazum su potpisali glavni imam MIZ Sarajevo Ferid-ef. Dautović, ispred MIZ Sarajevo i vakifi hadži Mehmed Numanović sa suprugom hadži Tahirom Numanović. Prema odredbama ovog sporazuma Medžlis Sarajevo, kao organizator će dva puta mjesečno organizirati halku hadisa u pomenutoj džamiji,i to jednom za muškarce (svakog prvog četvrtka u mjesecu) i jednom za žene (svakog trećeg četvrtka u mjesecu), dok su pomenuti vakifi za potrebu i organizaciju ove vjerske aktivnosti u džamiji u Nadmlinima uvakufili određeni novčani iznos. Tim povodom glavni imam Ferid-ef. Dautović je upriličio prijem za pomenute vakife zahvalivši im se za ovakav vid doprinosa. Prema Sporazumu halka hadisa će se održavati u vremenu od akšama do jacija-namaza, a organizator se obavezao kako će za pomenutu halku obezbijediti adekvatne predavače. Prva halka je organizirana 4. januara za muškarce, a druga će biti 18. januara za žene. Porodica Numanović nastavlja put svojih predaka, koji su na različite načine doprinosili svojim sredinama. Nekadašnji muslimani su imali više sluha za potrebe društva i iz svoje vjerničke obaveze da čine drugima dobro pokazivali su velik stepen kreativnosti u tome kako da što bolje i kvalitetnije pomognu drugima. Često su svoje dobročinstvo željeli učiniti trajnim putem različitih vrsta vakufa. Primjera radi, zanimljiv je vakuf kojeg je osnovao jedan dobrotvor u Damasku s ciljem da se od prihoda koje on ostvari treba plaćati jednom čovjeku da obilazi bolnice i “razgovara” bolesnike koji tamo leže, što bi bilo ravno današnjem finansiranju psihološkog savjetovališta.

Inače, pored redovnih džematskih halki, kurseva sufare i tedžvida u džematima, u Sarajevu se organiziraju mjesečne tribune: u kino Sali u Ilijašu, u multimedijalnoj Sali Hadžićima; petnaestodnevne u velikoj Sali Općine Novi Grad, te sedmične halke tefsira i hadisa u Carevoj džamiji.

Od 15. januara u prostorijama Velike sale Općine Novi Grad Sarajevo počet će novi ciklus tribina u organizaciji Medžlisa Sarajevo. Moderator tribina Mehidin-ef. Bešlić će I ove godine organizirati tribine s interesantnim predavačima, a prvi ovogodišnji predavač je Muhamed Jusić. U narednom periodu MIZ Sarajevo će, svakih petnaest dana, upriličiti po jednu tribinu na kojima će govoriti eminentni predavači Islamske zajednice.

00Sličica Želim Print

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine