digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Livno: Projekat “Hidžame za žene“

Autor: Januar 25, 2018 0

Udruženje žena MIZ Livno pokreće projekat hidžame za žene

Programi ciklusnih predavanja o zdravlju koje organiziramo svake godine za sve žene u Livnu rezultirali su potrebom za nekim praktičnim projektom iz oblasti zdravlja. Obzirom da žene nisu upućene u metode liječenja inspirirana sunnetom Božijeg Poslanika, a.s., ideja je da im prezentiramo hidžamu kao jednu od uspješnih načina liječenja u svijetu, te da im ponudimo mogućnost da i same isprobaju tu metodu.

Obzirom da je Livno prilično udaljeno od svih većih centara sa bošnjačkom većinom, tako su i sve hadžamke daleko, što dodatno otežava susretanje žena iz Livna sa ovom metodom liječenja. Cilj ovog projekta je educirati što veći broj žena o hidžami kao metodi liječenja sve više prisutnoj u medicini, te u alternativnoj medicini, te im pružiti mogućnost da se prijave na tretman i isprobaju lično. A naravno, sveopći cilj je oživljavanje korisnog sunneta našeg poslanika, Muhammeda, a.s.

Shodno kazanom, Udruženje žena ovaj projekat otvara predavanjem o hidžami, koje je održala muallima Alma Poljić Alić za sve zaintersirane žene, a sljedeći korak je organiziranje tretmana hidžame za sve koje se za to odluče. Ovaj projekat Udruženje žena realizira u saradnji sa IGMG Balkan, odjel za žene kojeg predstavlja Sumejja Abdulaziz, kojima smo duboko zahvalni što su prepoznali naš trud i odgovorili na upit o saradnji.

Tretmani hidžame realizirani su u prostorijama Udruženja, za više od 35 žena, a tretmane je izvodila hadžamka sa dugogodišnjim iskustvom, Mersiha Šehić Velagić. Sretni smo što možemo organizirati ovakve i slične aktivnosti za sve žene u Livnu, time donoseći što više programa kojima kojima mogu da se okoriste.

Udruženje žena MiZ Livno svakodevno nastoji da doprinese kvalitenijem životu žena u Livnu, nudeći različite aktivnosti, programe, prilike za usavršavanja, koje smišljaju i organizariju muallime Medžlisa Livno.

Šejla Mujić Kevrić, koordinatorica odjela za rad sa ženama

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine