digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Srebrenik: Obilježen Dan hidžaba

Autor: D.B. Februar 03, 2018 0

Aktiv žena Medžlisa IZ-e Srebrenik je povodom svjetskog dana hidžaba realizirao brojne aktivnosti.

 

Na takav je način obilježen svjetski dan hidžaba, te je iskazana podršku svim majkama i sestrama koje nose hidžab. Svjetski dan mahrame obilježava se prvog februara.

Prvi put u svijetu obilježen je 2013. godine i to na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela potaknuti nemuslimanke da stave mahramu na jedan dan i dožive to iskustvo. Cilj obilježavanja je da se skrene pažnja na predrasude u vezi s mahramom i neugodna iskustva kojima su izložene žene s mahramom. Također, na ovaj dan u preko 140 zemalja u svijetu nastoji se u pravom svjetlu prikazati hidžab, koji je obaveza muslimanki. Već petu godinu zaredom Dan hidžaba se obilježava i u Bosni i Hercegovini gdje, i pored značajnog broja žena s mahramom, hidžab ili mahrama se smatra nepoželjnom u određenim mjestima i državnim institucijama.

Tim povodom Aktiv žena Medžlisa IZ-e Srebrenik je u četvrtak, 01. februara 2018. godini organizovao niz aktivnosti na temu "Hidžab moj ponos, moj izbor".

One su pored toga što su dijelile mahrame majkama  štampale i letke podrške ženama pod hidžabom. Na letcima je ispisan tekst o Danu hidžaba kojim se pozivaju sve učenice, radnice, žene domaćice i ostale žene muslimanke da na ovaj dan ( 1.februar- Svjetski dan hidžaba) nose mahramu. Organizirale su i druženje tim povodom uz podsjećanje na stare običaje, pravljenjem ćetenije, kako bi istakle važnost hidžaba. Tim povodom nosilac aktivnosti aktiva žena Medžlisa IZ-e Srebrenik muallima Edina Mujkić je održala predavanje na temu hidžaba. Ovo je važan datum za sve muslimane, htjele smo skrenuti pažnju na važnost mahrame-istakla je Mujkić.

Druženje su nastavile u bosanskoj sobi Medžlisa uz kolače i kahvu te učeći ilahije i kaside.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine