digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Projekat "Sakupi što više namaza"

Autor: Februar 05, 2018 0

Projekat koji pokazuje praktičnu primjenu nastave.

U petak 02. februara 2018. god. poslije jacije namaza u džematu Rostovo, Medžlis IZ Novi Travnik, uz prisustvu velikog broja džematlija upriličen je prigodan program povodom uspješno realizovanog projekta za polaznike mektebske nastave tokom zimskog raspusta pod nazivom "Sakupi što više namaza".

Imam džemata Benjamin-ef. Duvnjak vođen hadisom, "Prvo za što će ljudi polagati račun na sudnjem danu jeste namaz", odlučio je da iskoristi zimski raspust i da pozove polaznike mekteba i njihove roditelje da se zajedno natječu u tome ko će više sakupiti namaza u džematu.

Benjamin efendija uredno je bilježio prisustvo djece na namazima, kao i prisustvo njihovih roditelja, ali i deda i nana, za čije prisustvo su njihova djeca, odnosno unučad dobijala dodatne bodove. U ovu akciju se uključilo ukupno 39 djece, 18 dječaka i 21 djevojčica, od prvog do osmog razreda osnovne škole. Prisustvo na namazima u džematu se povećalo na svim namazima, a posebno na jaciji namazu. Interesantno je bilo vidjeti cijele porodice kako idu na namaz, a posebno na sabah namaz kao da je nastupio mjesec ramazan.

Poslije svakog namaza po jedno dijete je imalo obavezu da pred džematom prouči  neku od sura iz mektebske godine koju pohađa, dok su dječaci imali obavezu i da mujezine. Poslije podne-namaza organizovan je čas učenja Kur'an gledajući, a poslije ikindije-namaza čas sufare. Svaki dan nakon klanjanja jacije-namaza i učenja određene sure, Benjamin-ef. je čitao po dva hadisa o vrijednostima namaza uz kraći komentar.

Svečanom programu kojeg su izveli polaznici mekteba prisustvovao je i glavni imam MIZ Novi Travnik, Haris-ef. Amidžić koji je tom prilikom održao prigodno predavanje. Iskoristio je priliku da čestita Benjamin-ef., polaznicima mekteba koji su učestvovali u ovom hairli projektu kao i njihovim roditeljima.

Na kraju programa upriličena je podjela nagrada polaznicima mekteba koji su bili najredovniji na namazima u džematu kao i njihovim roditeljima. Shodno broju klanjanih namaza u džematu  sva djeca su dobila prigodne paketiće, knjigu o životopisu Muhammeda alejhisselam, kai i novčanu nagradu. Benjamin-ef. je odlučio da uruči i skromne hedije i roditeljima koji su bili najbolja podrška svojoj djeci i više od ostalih zajedno sa njima bili prisutni na namazima u džematu.Na kraju programa Benjamin-ef. se zahvalio donatorima koji su pomogli da se obezbijede ngrade za djecu čineći im hair dovu. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine